Peste 3.500 de contracte de muncă au fost înregistrate în primele trei zile după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, a precizat că în perioada 2 – 4 mai au fost înregistrate 3.554 de noi contracte de muncă, respectiv o medie de peste 1.000 de contracte pe zi.
Creţuleac a precizat că acesta este unul dintre efectele noilor prevederi ale Codului Muncii, prin care se stabilesc sancţiuni severe pentru firmele care practică munca la negru.
Amenzi mari
Şeful ITM Suceava a precizat că noul Cod al Muncii prevede amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei numai pentru o singură persoană descoperită că lucrează la o firmă fără forme legale. El a arătat că în situaţia în care la o firmă sunt găsite peste cinci persoane care lucrează la negru, angajatorului îi va fi întocmit dosar penal.
Ionuţ Creţuleac a declarat că, dacă în primele trei zile de după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, respectiv 1 mai 2011, numărul mediu de contracte de muncă înregistrate a fost de peste 1.000 pe zi, înainte de această dată, la nivelul judeţului se înregistrau 100 – 200 de contracte pe zi.
Controale intense
De precizat că de la începutul acestei săptămâni Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a intensificat verificările pentru depistarea firmelor care au angajaţi care lucrează la negru.
Controalele se realizează de inspectorii ITM Suceava împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ai Jandarmeriei, ai Gărzii Financiare şi ai Inspecţiei în Muncă.
„Din primele verificări am constatat că după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii nu prea mai găsim persoane care să lucreze fără forme legale”, a spus Ionuţ Creţuleac.
El a mai adăugat că noul Cod al Muncii oferă angajatorilor mai multe posibilităţi cu privire la modurile şi tipurile de încheiere a contractelor individuale de muncă, astfel încât să nu se mai utilizeze munca fără forme legale.