În cadrul proiectului „Şanse egale pentru o carieră de succes” finanţat de Fundaţia Soroş România, prin programul Fondul de Urgenţă, implementat prin Centrul Educaţia 2000+ , un grup de 30 de elevi provenind din medii defavorizate social, dar cu performanţe şcolare deosebite de la Colegiul Agricol Fălticeni au avut ocazia să participe, miercuri, la excursiacu caracter informativ şi turistic cu tema „Iaşi - centrul universitar şi cultural al Moldovei”.
Elevii s-au deplasat la Iaşi, unde au avut posibilitatea să participe la „Zilele Porţilor Deschise”, eveniment organizat de Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi, în sala „Paşilor Pierduţi”.
În cadrul acestui eveniment, participanţii au făcut un tur al universităţii, fiind îndrumaţi de studenţi care le-au oferit informaţii preţioase despre fiecare facultate în parte, despre statutul de student şi beneficiile acestuia în cadrul universităţii. De asemenea, tinerii din grupul ţintă s-au informat cu privire la oferta facultăţilor din cadrul universităţii, condiţiile de admitere, primind pliante şi broşuri de la studenţi şi au vizionat un film scurt despre „ce înseamnă să fi student la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi.
Pe parcursului evenimentului, elevii fălticeneni au făcut cunoştinţă cu cele mai frumoase încăperi din cadrul universităţii: grandioasa Sală a Senatului, sală în care purtătorul de cuvânt de la Departamentul Media, Cristina Muntean, le-a ţinut elevilor un mic discurs despre universitate şi facilităţile pe care le oferă; librăria universităţii, amenajată foarte frumos şi cu mult gust şi cafeneaua universităţii, un loc intim în care studenţii se pot întâlni şi savura cu plăcere o ceaşcă de cafea. Elevii au rămas plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut în aceste încăperi şi de maniera caldă şi apropiată cu care au fost abordaţi de studenţi.
Seminarii, workshopuri, laboratoare interactive pentru a-i atrage pe elevi
În cadrul evenimentului organizat de universitate, fiecare facultate în parte a pregătit seminarii, workshopuri, laboratoare interactive pentru a-i atrage pe elevi să devină studenţi ai universităţii. În acest sens, elevii din grupul ţintă au ales să participe la un laborator demonstrativ din cadrul Facultăţii de Biologie, cu tema „Aplicaţii practice ale microscopiei fotonice în anatomia vegetală”, susţinut de conf. dr. Lăcrămioara Ivănescu.
Spre sfârşitul evenimentului, elevii au servit un prânz gustos la cantina studenţească a universităţii.
Elevii au mai vizitat Grădina Botanică, parcul Copou, Mitropolia, fiind însoţiţi de prof. Savin Oltea, prof. Ionela Apetroaie şi psiholog Florentina Focşineanu.
Aşa cum am aflat de la psiholog Florentina Focşineanu, coordonatoarea proiectului, “excursia organizată la Iaşi a fost un prilej deosebit pentru informarea şi consilierea elevilor în carieră, dar şi pentru trezirea interesului elevilor de a deveni studenţi la una dintre cele mai vechi şi prestigioase instituţii academice din România. Sperăm ca în viitor elevii din grupul ţintă să-şi aleagă în mod responsabil studiile în aşa fel încât să trăiască experienţa unei cariere de succes”, a spus Florentina Focşineanu.