Mai mulţi indivizi din judeţul Suceava au reuşit să golească conturile bancare ale unor persoane înstărite şi să pună mâna pe o întreagă avere: aproape 250.000 de euro, 70.000 de dolari SUA şi peste un miliard de lei vechi.
Povestea, scoasă recent la iveală de procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, nu se opreşte aici. Aceiaşi indivizi au racolat boschetari ori persoane cu venituri modeste din municipiul Suceava, le-au pus să facă credite cu acte falsificate şi le-au folosit în comiterea întregului lanţ de escrocherii.
Megaafacerea a fost “falimentată” de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care, zilele trecute, au dat pe mâna instanţelor de judecată 18 suceveni.
Angajatul băncii îi ajuta pe escroci
Potrivit datelor furnizate de procurorii DIICOT, capul grupării infracţionale se numeşte Ovidiu Stelian Năstase (39 de ani), sucevean arestat preventiv încă din luna noiembrie a anului trecut.
Năstase ar fi iniţiat afacerea cu fraude bancare în cursul anului 2009, fiind sprijinit în activitatea infracţională de către soţia sa, Ioana Roxana Năstase (26 de ani), Cezar Romus Negriuc (31 de ani), Adrian Pîslaru (28 de ani), precum şi de alţi suceveni.
Adrian Pîslaru, arestat şi el în aceeaşi cauză, era angajat, explică anchetatorii, la sucursala unei bănci sucevene, acesta fiind elementul cheie pentru accesarea neautorizată a sistemelor informatice, atât pentru obţinerea datelor de identificare a unor conturi bancare, cât şi în scopul efectuării unor transferuri neautorizate de numerar. Practic, Pîslaru l-a ajutat pe liderul grupării să golească conturile a cinci dintre clienţii băncii al cărei angajat era.
În locul titularilor conturilor păgubite, la bancă s-au prezentat complici de-ai lui Năstase, care au ajuns să aibă acces la conturi, după ce s-au folosit de acte de identitate falsificate şi s-au dat drept clienţi ai bănci, persoane ale căror date au fost „furate” din baza de date a unităţii bancare de către angajatul corupt.
De contrafacerea actelor necesare la bancă, explică procurorii, se ocupa în principal soţia lui Năstase.
Conturile păgubiţilor au fost golite în total de aproximativ 272.000 de euro şi 70.000 dolari.
I-a furat identitatea şi i-a scos peste 120.000 de lei din cont
Printre cei 18 suceveni trimişi în judecată în acest dosar se numără şi o anume Gabriela Lăpuşeanu, care, potrivit rechizitoriului, pe 10, respectiv 13 iulie 2010, s-a prezentat, împreună cu alţi doi inculpaţi, Cezar Romus Negriuc şi Ghiorghiţă Pîţîliga, la sediul din Târgu Mureş al aceleiaşi bănci.
Folosindu-se de un act de identitate falsificat şi dându-se drept o clientă a băncii, ale cărei nume şi date le-a aflat prin intermediul funcţionarului corupt de la Suceava, Gabriela Lăpuşeanu a solicitat blocarea digipass-ului aferent contului femeii a cărei identitate şi-a însuşit-o, precum şi eliberarea unui nou digipass, pe care l-a pus la dispoziţia inculpatului Cezar Romus Negriuc.
Din contul păgubitei s-au volatilizat ulterior nu mai puţin de 120.118 lei, bani care au ajuns în contul unuia dintre membrii grupării infracţionale, transferul de numerar fiind făcut de la Suceava de Adrian Pîslaru.
Cu un fals certificat de deces, a primit moştenire 70.000 de euro şi 70.000 de dolari
Un alt inculpat în acest dosar este Constantin Robu, cel care, susţin anchetatorii, la datele de 29 şi 30 decembrie 2009, respectiv 4 ianuarie 2010, s-a prezentat la sucursala din Suceava a băncii la care angajat era Adrian Pâslaru, unde tot pe baza unor documente false, respectiv un certificat de deces şi un certificat de unic moştenilor, a solicitat lichidarea conturilor unei cliente a băncii, o femeie din municipiul Bucureşti.
Din conturile bucureştencei au fost scoşi, fără ştirea acesteia, 70.309 euro, respectiv 69.793 de dolari americani.
Printre păgubiţi se numără şi un om de afaceri căruia, pe baza digipass-ului obţinut de escroci, Adrian Pîslaru i-a desfiinţat fraudulos depozitele bancare, fiind lăsat fără 108.000 de euro.
Comision de 700 de lei, pentru digipass-ul unui cont
Pe lista sucevenilor trimişi în judecată de procurorii DIICOT se numără şi un anume Gheorghe Gavril.
Pentru doar 700 de lei, mâncare, băuturi alcoolice şi cazare, acesta, se arată în actul de sesizare a instanţei de judecată, s-a prezentat la data de 3 iunie 2010 la sediul aceleiaşi sucursale bancare din Suceava şi, dându-şi identitatea unui alt client al unităţii bancare şi folosindu-se de un act de identitate contrafăcut, a solicitat accesarea sistemului on-line banking şi eliberarea digipass-ului aferent contului păgubitului, cont golit ulterior de suma de 37.520 de euro.
Săraci lipiţi, cu credite de 140.000 de lei
Ovidiu Stelian Năstase şi complicii săi vor fi judecaţi şi pentru că au recrutat persoane din medii sociale defavorizate, pentru comiterea de înşelăciuni prin contractarea de credite de consum şi de nevoi personale cu acte false.
În total, susţin anchetatorii, au fost făcute nu mai puţin de 14 contracte de creditare de acest fel, la diferite unităţi bancare, documentele falsificate (declaraţii de venit) fiind întocmite de soţia lui Năstase sau de celălalt inculpat, Cezar Romus Negriuc.
Vasile Petraru, de exemplu, este unul dintre cei folosiţi pentru a lua credite cu acte falsificate.
Respectivul, se arată în rechizitoriu, a acceptat să încheie în cursul lunii aprilie 2010 trei contracte de credite în valoare de 5.197 de lei, 7.561 de lei şi 2.236 de euro.
Cu acte false a pus mâna pe două credite de aproape 9.500 de lei, respectiv 2.378 de euro, şi Dumitru Aruştei, un alt inculpat în acest dosar.
În total, explică anchetatorii, prejudiciul de pe urma celor 14 credite este de 140.000 de lei.
Un imobil şi două maşini de lux ale capului grupării, confiscate
Dintre cei 18 inculpaţi, au transmis anchetatori, cinci (Ovidiu Stelian Năstase, Cezar Romus Negriuc, Adrian Pîslaru, Gabriela Lăpuşeanu, Gheorghe Gavril) au fost daţi pe mâna judecătorilor în stare de arest preventiv.
Cu toţii vor ajunge în faţa magistraţilor şi vor răspunde pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, accesarea neautorizată a unor sisteme informatice, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în declaraţii în vederea emiterii instrumentelor de plată electronică în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.
„Procurorii DIICOT au dispus indisponibilizarea unui imobil şi a două autoturisme de lux aparţinând liderului grupării – Năstase Ovidiu Stelian, precum şi a unui autoturism şi a unor sume de bani aparţinând funcţionarului bancar Pîslaru Adrian”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor.
( 6 mai 2011, 11:49:05
Nu inteleg de ce nu se spune acest lucru. Probabil ca daca se va publica numele bancii, banca respectiva va da in judecata ziarul pe motiv ca va pierde clienti.
Pai stimata banca, asta este si scopul: sa stim de cine sa ne ferim.
Si inca o chestie: ar trebui sa raspunda si cine l-a angajat pe functionarul respectiv.