Cei 44 de poliţişti de frontieră şi cei patru vameşi de la Siret eliberaţi din arest ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 3 mai 2011 nu vor putea reveni la serviciu. Pentru vameşi lucrurile sunt clare în această direcţie, iar în cazul poliţiştilor de frontieră situaţia se va decide cel mai probabil astăzi, deşi toate indiciile arată că vor rămâne suspendaţi din funcţii, ceea ce înseamnă că nu-şi pot exercita meseria de poliţist de frontieră.
În decizia instanţei supreme, celor 48 de inculpaţi eliberaţi li s-au impus anumite interdicţii. Una dintre acestea stipulează următoarele: „să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârşit faptele”.
Cele mai multe voci autorizate spun că aceasta echivalează cu interdicţia de a mai fi poliţist de frontieră la momentul actual. Sunt şi voci care spun că de fapt interdicţia se referă doar la ocuparea unor funcţii operative. Un răspuns final îl vor da cei de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, în funcţie şi de normele interne.
În cazul vameşilor situaţia a fost clarificată ieri de purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, inspector principal Liana Barbu. Potrivit acesteia, instituţia a fost înştiinţată de către DNA Suceava, printr-o adresă din data de 2 mai 2011, despre faptul că cei patru lucrători vamali care activau la Siret au fost trimişi în judecată.
„Conform art. 94 lit. m din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarului public, raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de genul celei menţionate în rechizitoriu. Raporturile de serviciu vor putea fi reluate în cazul în care va interveni reabilitarea funcţionarilor publici implicaţi”, a declarat inspectorul principal Liana Barbu.
Ce obligaţii mai au vameşii şi poliţiştii de frontieră
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit şi alte obligaţii în sarcina celor 48 de persoane eliberate din arest. Una dintre acestea pare cel puţin ridicolă. Astfel, aceştia trebuie „să nu se apropie de persoanele împreună cu care au comis faptele, martori, experţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect”. Culmea ironiei este că în cele trei luni petrecute după gratii, inculpaţii au stat împreună, în diferite formule, fără nici o interdicţie din partea procurorilor care au instrumentat dosarul.
De asemenea, vameşii şi poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la organul de poliţie de domiciliu conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei de judecată şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.
Încălcarea obligaţiilor stabilite de judecători echivalează cu măsura rearestării.
( 5 mai 2011, 11:15:59
Dupa o luna de stat acasa, vor da statul in judecata si isi vor recastiga posturile de munca, impreuna cu penalitatile aferente care vor fi platite din buzunarul contribuabililor de rand. Odata ce sunt achitati atat vor astepta, sa stea acasa, ca apoi sa aiba scuipat la limba..........sa vedeti de nu va fi asa............