Activitatea unui club de noapte din centrul municipiului Fălticeni a fost suspendată prin hotărâre judecătorească, motivul fiind că locaţia se învecinează cu casa a doi bătrâni, iar muzica şi gălăgia specifică unei discoteci le creează un puternic disconfort vârstnicilor. Cazul a fost semnalat de Monitorul de Suceava în luna martie a anului trecut, decizia instanţei confirmând practic că cei doi bătrâni nu au linişte în propria lor casă.
Iosif Popa, veteran de război, care a împlinit vârsta de 90 de ani, şi soţia sa, Alexandrina, de 83 de ani, locuiesc pe strada Republicii din Fălticeni, în zona pietonală, casa lor făcând parte dintr-un complex de locuinţe vechi. Cei doi bătrâni locuiesc în acest imobil de zeci de ani şi niciodată nu s-au gândit că vor ajunge să stea la câţiva metri de un club de noapte. Problemele au început să apară din 2007, când fosta locuinţă din dreapta casei lor a fost transformată în bar şi terasă de un tânăr din localitate, Claudiu Amariei. La început bătrânii nu au avut probleme deosebite cu localul, coşmarul începând în aprilie 2009. Atunci, autorizaţia firmei aparţinând lui Amariei, Vento’s Company SRL, a suferit o modificare esenţială. Programul de funcţionare din weekend a fost prelungit până dimineaţa la ora 5.00, iar în spaţiul respectiv au început să se organizeze petreceri zgomotoase. Între casa bătrânilor şi club există doar un mic spaţiu, în partea de sus clădirea în care funcţionează localul „înghiţind” practic casa bătrânilor.
Autorizaţie fără acordul vecinilor, nivel de decibeli ridicat, pereţi crăpaţi, consultaţii medicale în miez de noapte
Mihai Popa, fiul celor doi bătrâni, a început o lungă luptă pentru a-şi scăpa părinţii de coşmarul de a fi „clienţi” permanenţi ai discotecii. S-au făcut măsurători privind nivelul de zgomot, care au arătat că nivelul de decibeli din casa bătrânilor este cu mult peste limita legală. Patronul a acceptat să-şi monteze un limitator de sunet şi a efectuat lucrări de izolare a pereţilor însă bătrânii susţin că tot nu au scăpat de gălăgie.
A început apoi lupta în instanţă, familia Popa cerând anularea autorizaţiei de funcţionare a societăţii, autorizaţie emisă de Primăria municipiului Fălticeni. Argumentele aduse de avocatul familiei Popa au fost multiple. În primul rând, atunci când primăria a emis autorizaţia nu a existat acordul tuturor vecinilor, ceea ce contravine legii. La dosar au fost depuse şi declaraţiile unui medic care a acordat în mai multe rânduri asistenţă medicală pe timp de noapte bătrânilor, precum şi poze cu pereţii crăpaţi ai imobilului familiei Popa. De asemenea, determinările de zgomot au arătat şi acestea depăşiri ale limitelor admise, în toate locaţiile vecine clubului.
Reclamanţii au arătat că suspendarea autorizaţiei de funcţionare „se impune şi este o cauză urgentă”, motivată de faptul că viaţa lor este un adevărat coşmar. Avocatul familiei Popa a mai arătat că limitarea zgomotului nu este suficientă pentru liniştea bătrânilor, deoarece „tropăielile petrecăreţilor, chiuiturile şi gălăgia specifică unui club de noapte le fac în continuare viaţa un coşmar”.
Obţinerea anulării definitive a autorizaţiei, următorul pas
Pe baza acestor argumente, pe 3 decembrie 2010 Tribunalul Suceava a decis suspendarea autorizaţiei de funcţionare numărul 952/15-08-2007, emisă de Primăria municipiului Fălticeni, decizia rămânând definitivă şi irevocabilă pe 24 februarie a.c.
Hotărârea a fost luată în baza articolului 14 al Legii 554/2004, privind contenciosul administrativ, lipsa acordului vecinilor fiind principalul argument pentru care autorizaţia este considerată ilegală. Mai trebuie spus că această decizie de suspendare este valabilă până la soluţionarea cauzei de fond, pe 26 mai urmând a se judeca un nou termen în procesul care vizează anularea definitivă a autorizaţiei.
„Am apelat şi la Poliţie, Garda Financiară şi la un executor judecătoresc”
Pentru familia Popa problemele sunt însă departe de rezolvare.
„Claudiu Amariei a închis clubul de la etaj, însă barul funcţionează, a mutat petrecerile jos. Decizia instanţei spune clar, autorizaţia de funcţionare a SC Vento’s Company a fost suspendată, este vorba de toată activitatea şi nu numai de discotecă. Cred că toată problema pleacă de la Primăria Fălticeni, reprezentanţii acesteia evită să acţioneze ferm. Am apelat şi la Poliţie, Garda Financiară şi la un executor judecătoresc, vom merge mai departe, sperăm să obţinem anularea definitivă a autorizaţiei şi astfel nimeni să nu mai poată da o altă autorizaţie, în aceeaşi locaţie”, a declarat Mihai Popa, precizând că face aceste demersuri doar pentru liniştea părinţilor săi, care au grave probleme de sănătate.
Patronul spune că are intenţii bune şi vorbeşte de o miză imobiliară
Contactat telefonic de reporterii Monitorul de Suceava, administratorul SC Vento’s Company SRL este de părere că ambiţiile familiei Popa au depăşit de mult disconfortul fonic.
„Fiul celor doi vrea să îmi închidă afacerea pe toate căile, asta este miza reală. Am făcut investiţii în izolarea localului şi în limitatorul de zgomot, dar tot nu au fost mulţumiţi. Acum, de pe 4 decembrie 2010, am închis discoteca, ceea ce îi deranja pe ei. Chiar şi aşa, domnul Popa continuă să mă hărţuiască cu procese şi cred că devine clar pentru oricine ca sunt şi alte interese”, se apără Amariei, care susţine că s-ar înţelege oricând cu cei doi vârstnici şi ar mai investi oricât este nevoie pentru izolarea localului şi a locuinţei lor, însă fiul lor are un alt interes.
Claudiu Amariei susţine că miza este una imobiliară, fiul vecinilor cerându-i în schimbul liniştii o sumă imensă, mult supraevaluată, pe casa pe care o moşteneşte de la părinţii săi.
În privinţa primarului din Fălticeni, Vasile Tofan, lucrurile sunt clare.
„Noi, ca primărie, ne-am făcut datoria şi am notificat administratorul localului că instanţa a dispus suspendarea autorizaţiei de funcţionare emise de către noi. Mai departe este litigiul dintre părţi în care noi, primăria, nu avem cum şi de ce să intervenim”, a precizat edilul Primăriei municipiului Fălticeni.
( 5 mai 2011, 11:17:02