Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2011 - Anul XVI, nr. 103 (4701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Alt fel de finanţare

Serviciul de Ambulanţă, plătit în funcţie de numărul de locuitori din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Conform unui proiect de act normativ, din iunie, fondurile alocate serviciilor de ambulanţă nu vor mai fi calculate în baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, ci în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ. Autorităţile au ajuns la concluzia că, în acest fel, se va asigura distribuirea corectă şi echilibrată a fondurilor bugetare la nivelul întregii ţări, apreciind că vechea modalitate de finanţare nu reflecta necesitatea reală de fonduri.

Măsura a fost luată după ce Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii a efectuat o amplă analiză cu privire la valorile contractate de casele de asigurări de sănătate cu serviciile publice de ambulanţă, în urma căreia s-au constatat diferenţe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.

Astfel, în anul 2009, diferenţa între nivelul minim şi maxim al sumei alocate pe cap de locuitor a variat între 17 lei şi 81 de lei, iar în anul 2010 sumele au variat între 16,88 lei şi 74,81 lei. De exemplu, în 2009, unui judeţ cu aproximativ 240.000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanţă un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800.000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.

 

Şeful SJA Suceava salută proiectul de act normativ

„Este o viziune corectă a Ministerului Sănătăţii asupra finanţării, a repartizării fondurilor. Serviciul de Ambulanţă Suceava va avea un buget mai bun, deoarece suntem printre judeţele cele mai mari din ţară, pe locul II ca întindere şi VII ca populaţie, cu excepţia capitalei. În momentul de faţă, plata se face per servicii şi la numărul de kilometri parcurşi, ceea ce înseamnă că lucrezi sub presiunea că nu-ţi vei realiza planul. Este complet nepotrivit să te gândeşti că trebuie să ai accidente cât mai multe ca să beneficiezi de un buget mai mare”, a declarat ieri directorul Serviciului de Ambulanţă Suceava, dr. Daniel Martiniuc.

Şeful SJA a adăugat că Ministerul Sănătăţii va achiziţiona anul acesta autosanitare noi şi şi-a exprimat speranţa că odată cu schimbarea modalităţii de finanţare se va modifica şi modul de repartizare a maşinilor.

„Ar trebui să se facă şi o repartizare corespunzătoare a mijloacelor de transport, fiindcă toţi sunt egali în faţa legii şi, indiferent de punctul în care a apărut solicitarea, pacientul trebuie să aibă posibilitatea de a beneficia în timp util de asistenţă de urgenţă. Practic, din orice loc a sunat cineva, în maxim 15 minute, Ambulanţa sau SMURD-ul ar trebui să onoreze solicitarea. Pentru asta ar trebui să avem, însă, un număr dublu de autosanitare”, a punctat dr. Daniel Martiniuc.

 

Plafoane maxime de 37 de lei şi minime de 23,5 lei pe cap de locuitor

La ora actuală, SJA Suceava dispune de 52 de ambulanţe. În 1995, anul în care unitatea a căpătat personalitate juridică, numărul maşinilor din parcul auto era de 106.

Ministerul Sănătăţii a publicat, luni, proiectul Ordin privind aprobarea tarifelor pe cap de locuitor  necesare stabilirii bugetului global contractat de serviciile publice de ambulanţă cu casele de asigurări de sănătate.

Începând cu anul 2011, vor fi stabilite plafoane maxime de 37 de lei şi minime de 23,5 lei pe cap de locuitor, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ. În aceste condiţii, un număr de 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu 5 până la 39 %.

Corecţiile se vor realiza, eşalonat, pe o durată de trei ani. Pentru acest an, serviciile de ambulanţă au alocat un buget de 633.835,3 mii lei, similar cu cel din 2010.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Serviciul de Ambulanţă, plătit în funcţie de numărul de locuitori din judeţ.
 Vizualizări articol: 987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Serviciul de Ambulanţă, plătit în funcţie de numărul de locuitori din judeţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei