Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava va înfiinţa, în cel mai scurt timp, la iniţiativa managerului Vasile Rîmbu, o secţie sau un compartiment de îngrijiri paliative, care să se ocupe de cazurile pacienţilor în faze terminale de boală care nu pot fi îngrijiţi la domiciliu.
Proiectul va fi pus în practică prin reducerea unui anumit număr de paturi din unele secţii, cum ar fi Dermatologia, unde se are în vedere transformarea unui număr de zece paturi, din totalul de 20, în paturi pentru bolnavii compartimentului de îngrijiri paliative. O altă secţie care ar putea rămâne fără un anumit număr de paturi în favoarea compartimentului de îngrijiri paliative este Oncologia.
Servicii medicale decontate de CAS pentru o internare de maxim 20 de zile şi coplată pentru restul zilelor de spitalizare
Vasile Rîmbu a arătat ieri că noul sector va fi înfiinţat pentru bolnavii care „nu pot fi îngrijiţi de familie sau nu mai au pe nimeni”, în scop pur „umanitar” şi nu pentru obţinerea de venituri suplimentare. El a adăugat că o internare normală în compartimentul de îngrijiri paliative nu trebuie să depăşească 20 de zile, perioada maximă pentru care serviciile medicale oferite pacienţilor sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), urmând ca pentru zilele în plus de spitalizare să se perceapă o coplată.
Îngrijirile paliative reprezintă o nouă disciplină cu ramificaţii în medicină, psihologie şi asistenţă socială, care includecontrolul durerii şi al simptomelor, suportul psihologic, social şi spiritual al bolnavului în fază terminală şi al familiei acestuia, cu scopul asigurării unei cât mai bune calităţi a vieţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a definit îngrijirile paliative ca fiind îngrijiri active şi complete ale pacienţilor suferind de o maladie care nu mai răspunde la un tratament curativ.