Decizia Curţii de Apel Suceava de a elibera 23 din cei 48 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret aflaţi în spatele gratiilor la momentul finalizării rechizitoriului de către procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a stârnit multe întrebări. Atât inculpaţii, rudele acestora, cât şi avocaţii s-au întrebat de ce unii da şi alţii ba. În motivarea încheierii de şedinţă, judecătorul care a intrat în acest dosar a explicat motivele care au stat la baza menţinerii stării de arest preventiv pentru unii dintre inculpaţi şi de ce alţii pot pleca acasă. Pe scurt, decizia de eliberare a celor 23 de persoane, 19 poliţişti de frontieră şi patru vameşi, a fost luată în funcţie de numărul de infracţiuni comise.
„Rezonanţa concretă a faptelor s-a atenuat progresiv, până la dispariţia ei”
În motivarea formulată se arată că cei 23 de inculpaţi „au avut o contribuţie relativ restrânsă raportat la întregul ansamblu ilicit, comiţând un număr mai mic de acte materiale ale infracţiunii scop. De asemenea, o parte dintre aceştia au avut o atitudine procesuală sinceră, de recunoaştere şi regret a faptelor comise, ceea ce reflectă faptul că au conştientizat pe deplin consecinţele acţiunilor lor ilicite. Nu în ultimul rând, alături de aceste elemente şi în susţinerea lor se justifică a fi reţinută conduita corespunzătoare în familie şi societate avută anterior comiterii faptelor pentru care sunt cercetaţi”.
Judecătorul a mai arătat că de la data luării măsurii arestării preventive au trecut trei luni, iar impactul negativ avut în rândul comunităţii din care fac parte a scăzut. Mai exact, judecătorul a considerat că în acest interval de timp, „rezonanţa concretă a faptelor în mediul în care aceştia trăiesc s-a atenuat progresiv, până la dispariţia ei”.
Activitatea vameşilor, „de mai mică importanţă şi gravitate”
Magistratul a punctat şi situaţia celor patru vameşi, Sorin Constantin Şcladan (41 de ani), din Suceava, Nicu Cezar Schipor (38 de ani), din Siret, Lazăr Ungureanu (45 de ani), din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc (43 de ani), din Siret.
„Aceştia sunt cercetaţi exclusiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, activitatea astfel desfăşurată fiind de mai mică importanţă şi gravitate, fiind percepută ca atare de către comunitatea din care ei fac parte”, se arată în motivarea încheierii de şedinţă de vineri, 29 aprilie.
Magistratul consideră că prin diminuarea impactului social negativ menţinerea stării de arest preventiv nu se mai justifică, iar cei 23 de inculpaţi pot fi judecaţi şi în stare de libertate.
În cazul acestora s-au dispus însă o serie de obligaţii, printre care acelea de a se prezenta la instanţe şi la poliţie ori de câte ori sunt chemaţi, de a nu deţine şi a nu folosi arme şi de a anunţa orice schimbare de domiciliu.
Aurel Anea rămâne în arest ca urmare a „rolului său important în cadrul grupului”
În motivarea amintită se arată şi motivele pentru care ceilalţi 25 de inculpaţi, în frunte cu comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, rămân după gratii.
„Amploarea activităţii desfăşurate, reliefate prin numărul mare de acte materiale comise, şi implicit beneficiile materiale mai ridicate obţinute în dauna legii, grupul infracţional pe care şi l-au creat, perseverenţa infracţională, urmările produse, constituie şi la acest moment, prin ele însele, probe că lăsarea în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică, chiar dacă ele nu vin în concurs cu conduita corespunzătoare în familie şi societate, avută anterior săvârşirii presupuselor fapte”, a arătat judecătorul Curţii de Apel Suceava.
O atenţie specială îi este acordată lui Aurel Anea. Acesta are mai puţine acte de luare de mită, dar judecătorul crede că nu este oportună eliberarea sa alături de ceilalţi 23 de inculpaţi.
„Chiar dacă în sarcina sa s-a reţinut un număr restrâns de acte materiale ale infracţiunii scop, activitatea concretă desfăşurată şi rolul său important în cadrul grupului conferă şi în continuare lăsării sale în libertate un pericol concret pentru ordinea publică”, a arătat magistratul Curţii de Apel Suceava.
Astăzi se judecă recursul
Soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava, privind punerea în libertate a 23 de persoane şi menţinerea după gratii a celorlalte 25 arestate în cazul Siret, nu este definitivă.
Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca recursurile depuse de procurorii DNA. Dacă decizia luată la Suceava se va menţine, cei 23 de inculpaţi vor fi liberi diseară.
La un pas de libertate se află următorii poliţişti de frontieră: agent-şef Constantin Gheorghe Lavric (39 de ani), din comuna Frătăuţii Vechi, agent principal Fănel Florin Rădăcină (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Vasile Adrian Bălici (29 de ani), din Vicovu de Sus, agent-şef adjunct Adrian Holcă (33 de ani), din comuna Pătrăuţi, agent Elena Cozminiuc (44 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Cristian Filipoaia (37 de ani), din municipiul Suceava, agent Andrei Ciobanu (25 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Virgil Jităriuc (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Florin Sticleţ (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Cristian –Teodor Nicolovici (31 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Marcel Coroi (48 de ani), din Măriţei-comuna Dărmăneşti, agent principal Daniel Barbă (32 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Dănuţ-Dumitru Neagu (40 de ani), din Suceava, agent George Slevoacă (25 de ani), din comuna Cacica, agent Gheorghe Neamţu (28 de ani), din municipiul Fălticeni, agent-şef Rodica Nichiforiuc (45 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Romis Vasile Luchean (32 de ani), din comuna Dorneşti, subinspector Bogdan Constantin Rurac (27 de ani), din municipiul Suceava, şi agent-şef principal Sorin Doru Strugar (42 de ani), din Suceava.
În aceeaşi situaţie se regăsesc şi cei patru vameşi, respectiv Sorin Constantin Şcladan, Nicu Cezar Schipor, Lazăr Ungureanu, şi Simion Coroliuc.
( 3 mai 2011, 12:18:28