Sursele de ape minerale carbogazoase şi necarbogazoase din judeţul Suceava sunt valorificate în proporţie de 9%. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în care se arată că cele mai multe surse de apă active, aflate în exploatare sunt în zona Dornelor. Potrivit raportului, în momentul de faţă sunt zece surse de ape minerale carbogazoase şi necarbogazoase active, respectiv cele din Poiana Negri, Dorna - Poiana Vinului, Dorna Candrenilor, Roşu, Poiana Coşnei, Moara Dracului, Izvorul Alb, Dealul Floreni, Panaci şi Dorna Arini. Cele zece surse de apă pot asigura îmbutelierea a circa 456 de milioane de litri de apă plată şi minerală pe parcursul unui an.
De precizat că dintre cele zece surse de ape minerale carbogazoase şi necarbogazoase, zăcământul din Panaci este cel mai recent pus în exploatare, în anul 2010, putând să asigure o cantitate de circa 5 – 6 milioane de litri/an.
Pe lângă cele zece surse, în raportul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale este amintită şi sursa de ape minerale terapeutice din Vatra Dornei, utilizate numai pentru uz extern, în balneoterapie. Potrivit raportului, gradul de valorificare a acestor ape minerale terapeutice este scăzut, respectiv aproximativ 50% din potenţialul existent. În aceste condiţii, în documentul Agenţiei se precizează că staţiunea Vatra Dornei are în momentul de faţă posibilitatea de a se extinde.
Făcând referire doar la apele minerale din bazinul Dornelor specialiştii Agenţiei pentru Resurse Minerale apreciază că resursele sunt valorificate doar în proporţie de 40-50%. „Aceste rezerve omologate se referă doar la sursele active, fără a se ţine seama de cele în conservare, cele abandonate sau cimentate”, se mai precizează în raport.
( 2 mai 2011, 22:25:36