Înfiinţarea căminului de bătrâni de la Solca, în locul fostului spital de boli cronice din localitate, este pe ultima sută de metri. Primarul localităţii Solca, Valeruţ Hofnar Ţăranu, a informat ieri că documentaţia în vederea înfiinţării căminului de bătrâni a fost depusă la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, iar următorul pas este semnarea contractului.
Valeruţ Hofnar Ţăranu a arătat că în viitorul cămin de bătrâni vor lucra toţi foştii salariaţi de la spitalul de boli cronice care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă în celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ sau nu s-au pensionat, astfel că nimeni nu va rămâne fără serviciu.
46 de angajaţi vor deservi căminul de bătrâni
Primarul localităţii Solca a explicat că 46 de oameni, inclusiv personal auxiliar şi TESA, care nu erau incluşi în strategia de redistribuire a Ministerului Sănătăţii, vor deveni salariaţii unităţii nou înfiinţate. „Avem 35 de posturi, ceea ce înseamnă că unii vor lucra cu jumătate de normă, însă a fost singura modalitate pentru a-i prelua pe toţi”, a precizat Valeruţ Hofnar Ţăranu. El a adăugat că ceilalţi 21 de foşti salariaţi ai spitalului de boli cronice fie şi-au întocmit dosar de pensionare, fie s-au angajat la Serviciul de Ambulanţă ori la alte spitale din judeţ, îndeosebi Spitalul Rădăuţi.
70 de pensionari vor fi îngrijiţi în căminul de bătrâni
Consiliul Local Solca a decis luna trecută transformarea vechiului spital în cămin pentru persoane vârstnice. Noua unitate va avea o capacitate de 70 de paturi, iar printre beneficiari se vor număra şi câţiva dintre pacienţii constanţi ai fostului spital din localitate, consideraţi cazuri sociale. 80% dintre camerele viitorului cămin de bătrâni vor avea câte două paturi şi o baie proprie, restul încăperilor având o capacitate mai mare. Cei care doresc să beneficieze de serviciile noii unităţi trebuie să fie obligatoriu pensionari şi să suporte o coplată de 60% din valoarea pensiei încasate.
Directorul căminului de bătrâni, numit de primar
Directorul căminului de bătrâni va fi numit de primar pentru o perioadă de trei luni, până la organizarea unui concurs. Timp de 33 de luni, căminul de bătrâni nou înfiinţat va fi finanţat de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
Spitalul de Boli Cronice Solca, desfiinţat începând cu 1 aprilie din cauză că era neperformant, funcţiona până la închiderea sa cu trei medici (unul dintre ei în concediu fără plată), 15 asistenţi, două infirmiere, doi asistenţi de farmacie, 12 salariaţi TESA şi şapte muncitori, restul până la 67 de salariaţi fiind îngrijitori.