Asistenţii persoanelor cu handicap grav din municipiul Câmpulung Moldovenesc, angajaţi cu contract individual de muncă în cadrul primăriei locale, au fost la un pas de a fi concediaţi în bloc tocmai de Ziua Internaţională a Muncii. Ideea de a-i da afară şi de a lăsa astfel în mare dificultate persoane extrem de vulnerabile i-a venit primarului câmpulungean Gabriel Şerban, după ce aparatul de specialitate al primăriei şi edilul-şef nu au fost capabili să găsească soluţii pentru a li se putea plăti acestor angajaţi salariile. Iniţiativa a fost considerată însă neoportună chiar de Serviciul Administraţie Publice din primărie şi a fost respinsă, joi, de plenul Consiliului Local. În consecinţă, primăria va trebui să le plătească oamenilor salariile şi în continuare, găsind soluţii financiare, sau se va confrunta cu zeci de procese pentru recuperarea banilor, pe care asistenţii au toate şansele să le câştige.
La Primăria Câmpulung Moldovenesc figurau angajaţi cu contract individual de muncă, conform legii, la data de 1 aprilie, 52 de asistenţi ai persoanelor cu handicap grav. Dintre aceştia, trei aveau contractul suspendat pentru perioada concediului de creştere a copilului, iar 49 erau în activitate. Numărul total de astfel de posturi prevăzut în organigrama instituţiei este de 55, trei fiind la această dată vacante. Asistenţii persoanelor cu handicap grav reprezintă 25,38% din totalul angajaţilor aparatului de specialitate al primarului şi unităţilor subordonate primăriei, iar o concediere a lor ar fi însemnat, practic, o concediere colectivă.
Doar trei consilieri locali au votat în favoarea concedierii
Primarul câmpulungean, Gabriel Constantin Şerban, a supus dezbaterii Consiliului Local al municipiului un proiect de hotărâre prin care se dorea ca de la 1 mai 2011 să fie reduse toate posturile asistenţilor persoanelor cu handicap grav angajaţi cu contract individual de primărie, prin concediere colectivă. În expunerea de motive aferentă proiectului, primarul a încercat să explice că nu există bani pentru plata acestora şi a menţionat că s-a încercat evitarea concedierii, prin trimiterea a două adrese, în februarie, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin care s-a cerut sprijin pentru creşterea plafonului de credite privind cheltuielile de personal. Pentru că nu s-a primit din partea celor două instituţii contactate un răspuns favorabil, primarul nu a mai încercat alte demersuri şi a decis că “singura măsură legală este desfiinţarea celor 55 de posturi din organigrama şi statele de funcţii ale primăriei şi concedierea colectivă a asistenţilor persoanelor cu handicap grav, asigurându-le astfel posibilitatea de a beneficia de ajutorul de şomaj”. Raportul de specialitate al Compartimentului resurse umane şi managementul calităţii, întocmit aproape integral prin copierea textului din expunerea de motive a primarului, a considerat că proiectul propus de primar “respectă legislaţia în vigoare şi este legal”. În schimb, şefa Serviciului Administraţie Publică, Rodica Erhan, a considerat proiectul neoportun şi a apreciat în raportul acestui serviciu că lipsa fondurilor invocată de primar este cauzată de fundamentarea greşită a bugetului pe 2011 şi că “procedând astfel, am neglijat o categorie vulnerabilă din populaţia municipiului”.
În şedinţa în plen a Consiliului Local din 28 aprilie, condusă de social-democratul Vasile Vargan, iniţiativa primarului a înregistrat un eşec de proporţii. Doar trei consilieri locali au votat în favoarea concedierii asistenţilor persoanelor cu handicap, iar o hotărâre în acest sens nu a putut fi adoptată.