Adevărată stare de asediu ieri, la Palatul de Justiţie, acolo unde au fost aduşi cei 48 de arestaţi din „lotul Siret”. Forfota a început încă de la primele ore ale dimineţii şi a continuat până după-amiază.
Rudele i-au aşteptat pe inculpaţi cu înfrigurare, iar maşinile care i-au transportat pe vameşi şi pe poliţiştii de frontieră au sosit una după alta. Mai întâi au ajuns cei şapte arestaţi găzduiţi de celulele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani. Era în jurul orei 9.20. La scurt timp, dinspre sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au venit nu mai puţin de cinci maşini. Cu girofarurile aprinse şi cu semnalele acustice în funcţiune, cele cinci maşini şi-au făcut loc cu greu în faţa Palatului de Justiţie. Din trei maşini au coborât „mascaţii”, lucrători ai Departamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă (DPIR). Apoi, din celelalte două dube aparţinând arestului au fost coborâţi o parte din cei 41 de arestaţi aflaţi la Suceava. Cu cătuşele la mâini, aceştia au fost conduşi în sala de judecată. Apoi, una dintre maşinile DPIR a rămas pe poziţii, iar celelalte patru maşini aparţinând IPJ Suceava s-au întors la sediul instituţiei pentru a-i aduce şi pe ceilalţi inculpaţi. Pentru că au rămas fără cătuşe, oamenii legii au apelat la cele care au stat pe mâinile inculpaţilor din „primul lot”. Maşinile s-au întors în scurt timp, iar operaţiunea s-a repetat, arestaţii fiind conduşi în sala de judecată.
O sală de judecată neîncăpătoare
Sala de şedinţă a Curţii de Apel Suceava unde a fost programat termenul de judecată în care s-a analizat legalitatea şi temeinicia menţinerii măsurii stării de arest preventiv s-a dovedit a fi neîncăpătoare. De altfel, jandarmii care asigură paza Palatului de Justiţie au adus şi o bancă suplimentară în sala de judecată, pentru ca toţi arestaţii să aibă loc.
Cei 48 de inculpaţi aflaţi încă în stare de arest preventiv, avocaţii acestora şi forţele de ordine au umplut până la refuz sala înainte de ora 10.00, când fusese programată şedinţa de judecată.
Pentru că şedinţa a fost în cameră de consiliu, rudele inculpaţilor nu au avut acces în sală, aşa încât s-au mulţumit să aştepte pe holurile Palatului de Justiţie, schimbând câteva priviri şi, eventual, câteva vorbe cu cei dragi.
Şedinţa a început puţin după ora 10.00, iar incertitudinea vizavi de ceea ce se petrece în sală a domnit mai tot timpul. Veştile de o parte şi cealaltă a uşii erau purtate de avocaţi, care puteau discuta atât cu inculpaţii, cât şi cu rudele acestora.
Instanţa se pronunţă astăzi
Prima parte a şedinţei de judecată s-a încheiat rapid. Jumătate dintre arestaţi au fost scoşi şi duşi înapoi în arest, după ce avocaţii acestora au cerut termen pentru studierea dosarului. Preşedintele completului de judecată a acceptat cererea şi a fixat termen pentru astăzi dimineaţă, la ora 8.00. Ceilalţi 24 de arestaţi au rămas în sală, iar avocaţii acestora au încercat să convingă instanţa că nu sunt motive pentru menţinerea clienţilor lor încă 60 de zile după gratii. Procesul a durat mai bine de trei ore. La final, judecătorul a anunţat că se va pronunţa tot astăzi, după ce va verifica legalitatea şi temeinicia menţinerii măsurii arestării preventive şi pentru ceilalţi 24 de inculpaţi.
Un rechizitoriu de 300 de pagini
Prin rechizitoriul de trimitere în judecată, cei 44 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi aflaţi în stare de arest preventiv, precum şi ceilalţi 18 poliţişti de frontieră cercetaţi în libertate sunt acuzaţi că au constituit un grup organizat în scopul de a eluda legea, prin faptul că au permis introducerea în ţară de către diferite persoane a unor mărfuri accizabile, gen ţigări, alcool şi combustibil. Mai exact, oamenii legii primeau şpagă şi închideau ochii în faţa micilor traficanţi. Prin acest proces coordonat, care s-a întins în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, statul român ar fi fost prejudiciat cu peste 3,6 milioane de lei. Cap al grupării este considerat comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret. Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii fac obiectul unui rechizitoriu de circa 300 de pagini, iar întreg dosarul are câteva zeci de volume.
Femeile, aduse fără cătuşe
Dacă bărbaţii arestaţi în acest dosar au fost aduşi cu cătuşe la mâini, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu femeile. Acestea au coborât din dubele poliţiei doar cu câte un dosar în mâini şi au încercat să-şi ferească faţa de aparatele de fotografiat. Şi alţi poliţişti de frontieră şi vameşi au dorit să nu apară prin ziare, dar cei mai mulţi nu s-au ascuns de presă.
Cartelul de la Medelin
În afara rudelor, inculpaţilor, poliţiştilor, avocaţilor şi ziariştilor, „spectacolul” de ieri a fost urmărit şi de o grămadă de curioşi atraşi de girofaruri şi mascaţi. Unii nu s-au sfiit să compare totul cu acţiunile din Columbia, împotriva celebrului „cartel de la Medelin”. În peisaj şi-a făcut apariţia şi un câine negru, care la fiecare apariţie a maşinilor poliţiei şi la auzul sirenelor scheuna a jale.
(29 apr 2011, 14:37:31