Perioada de după sărbătorile pascale creşte numărul rebuturilor de sânge de la Centrul de Transfuzii, adică a sângelui donat, dar care nu poate fi utilizat întrucât nu este corespunzător din punct de vedere calitativ. Directorul unităţii, dr. Maria Pilat, a arătat că, în această perioadă, testele făcute asupra sângelui donat de suceveni sunt afectate în primul rând de consumul de alcool şi de alimentaţia grasă şi apoi de alte neajunsuri, cum ar fi infecţiile.
„Se face o selecţie riguroasă după Paşte, din cauza consumului de mâncăruri grase sau băuturi alcoolice. Fiindcă avem stocuri suficiente de sânge şi putem asigura cererile, preferăm să mai amânăm donarea. Rugăm donatorii, mai ales în cazul în care vin de la distanţă mare, să nu se prezinte la noi dacă au făcut excese cu o zi înainte”, a spus directorul CJTS.
În cazul unui rebut, pierderea este de câteva sute de lei
Maria Pilat a adăugat că unii donatori recunosc înainte de a li se recolta sânge că au făcut abuzuri, situaţie în care li se cere să revină ulterior, dar alţii nu vor să admită acest lucru, iar atunci sângele recoltat devine rebut. Directorul Centrului de Transfuzii a precizat că, în cazul rebuturilor, pierderea este de câteva sute de lei pe o recoltare şi a solicitat donatorilor să se odihnească bine în noaptea de dinaintea recoltării, să se hidrateze, iar cu cel puţin o zi înainte să renunţe la consumul de alcool şi alimente grase, cum ar fi maioneza, ouăle, mezelurile, carnea.
„Se pierd pungi de recoltat, reactivi, dar şi sângele, pentru că în aceste situaţii nu avem ce face cu el şi e păcat. În plus, trebuie să plătim şi crematoriul pentru arderea acestor pungi cu sânge de rebut” a explicat medicul, care a recomandat ca în dimineaţa donării să se ia un mic dejun uşor, din care să fie exclusă, însă, cafeaua.
Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.
Regulile impuse la donare
Pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.
În schimb, nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.
Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer.