Starea continuă de conflict din satul Bursuceni, comuna Vereşti, plecată de la faptul că o societate de exploatare a balastului funcţionează în mijlocul comunităţii, mai mult, şi pe pământul bisericii, cu girul preotului paroh, a ajuns acum şi pe YouTube, sătenii postând pe internet un film de aproape şapte minute, film în care îşi strigă nemulţumirea faţă de ceea ce ei numesc „mafia balastului”.
Filmul începe cu mai multe mesaje prin care localnicii îl înfierează cu precădere pe preotul paroh din sat, Constantin Marişca. Aceste este considerat principalul vinovat pentru toate problemele din sat, în condiţiile în care societatea care exploatează balast în zonă, SC Cateris Trans SRL, lucrează pe pământul aparţinând parohiei locale.
„Mulţi chemaţi, puţini aleşi...
Pe un fond sonor asigurat de un cântec bisericesc, realizatorul filmului, ca reprezentant al Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune Bursuceni (în asociaţie sunt incluşi crescătorii de animale din sat) aminteşte de o „afacere de câteva mii de euro care a produs o ruptură între enoriaşii satului Bursuceni, Arhiepiscopia Sucevei şi părintele Marişca Constantin, totul începând din 2005, când Consiliul parohial local a concesionat o suprafaţă de teren societăţii SC Cateris Trans SRL, contract valabil pentru 49 de ani”.
Filmul are şi un titlu: „Balastiera de pe terenul parohiei Bursuceni – firma Vicov Construct (n.r. - societatea a cumpărat recent SC Cateris Trans) terorizează satul, sau cum să slujim lui Dumnezeu sau banului”, iar oamenii cer ajutor Mitropoliei Moldovei şi Patriarhului României, ÎPS Daniel, care ar putea interveni, în opinia lor, pentru ca preotul să renunţe la afacerea cu balastiera. Urmează apoi o succesiune de imagini cu staţia de sortare a societăţii, activităţile de excavare de aici şi casele care o înconjoară, concluzia filmului fiind tot profund religioasă.
„Mulţi chemaţi, puţini aleşi... Dumnezeu este drept şi iubeşte adevărul, pe când oamenii...”.
Aceeaşi balastieră, încă o problemă
Trebuie spus că pe lângă nemulţumirile legate de faptul că staţia de sortare se află mult prea aproape de case, oamenii din satul Bursuceni mai au o problemă. Sunt nemulţumiţi că între păşunea pe care îşi duc ei vitele şi terenul parohiei, folosit de societatea de exploatare a balastului, nu s-a făcut o delimitare clară, această obligaţie revenind primăriei locale.
„Conform contractului pe care l-am încheiat cu Primăria Vereşti, suprafaţa pe care am concesionat-o cuprinde şi cele două heleşteie şi canalul deversor al păşunii. Cei de la staţia de sortare, care au teren chiar lângă noi, pe terenul bisericii, şi-au introdus însă pompele în iazurile noastre, au scos salcâmi de pe păşune cu excavatorul, se tot extind. Noi, sătenii, văcarii cum ne spun ei, contăm prea puţin în această afacere”, a exprimat nemulţumirea oamenilor Pavel Luca, membru fondator al Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune din sat.
Ce spun preotul şi primarul
În privinţa preotului înfierat de oameni, Constantin Marişca, acesta nu-şi reproşează că a concesionat terenul balastierei.
„Terenul nostru este cedat societăţii care exploatează balast, societate care plăteşte o arendă anuală bisericii, suntem mulţumiţi de colaborarea cu ei”, a declarat părintele.
Cât despre vocile care contestă de ani de zile faptul că biserica a cedat pământul unei balastiere, acesta este de părere că nemulţumiţii sunt doar o minoritate.
„Societatea a pus peste o sută de maşini de balast la îndreptarea drumurilor din sat. La SC Cateris sunt angajaţi oameni din Bursuceni, care îşi câştigă astfel pâinea. Sunt de acord că trebuie găsită o soluţie urgentă privind delimitarea terenului nostru de păşune, însă mulţi dintre contestatari ar vrea ca balastiera să dispară cu totul, asta urmăresc ei”, a mai spus preotul.
În privinţa primarului din Vereşti, Dănuţ Gavriliuc, acesta spune că balastiera este de bun augur în sat, „avem mare nevoie de balast pentru a întreţine drumurile din sat şi întotdeauna am găsit înţelegere la administratorul firmei”. Cât despre conflictul legat de hotarul dintre pământul ocupat de balastieră şi suprafaţa Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune Bursuceni, acesta spune că există multă încăpăţânare de ambele părţi însă, după efectuarea măsurătorilor cadastrale, „balastiera va trebuie să-şi mute probabil gardul cu vreo patru metri”.
Altfel spus, între nemulţumirile oamenilor şi poziţia primarului şi a preotului există mari diferenţe, pentru ultimii balastiera fiind un fel de rău necesar, la care nu se gândesc să renunţe.
(28 apr 2011, 15:22:19