Elevii suceveni care au participat la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare din acest an s-au întors acasă cu 165 de premii şi menţiuni. Totodată, şase dintre elevii suceveni au fost selecţionaţi în loturile lărgite, care vor reprezenta România la fazele internaţionale ale competiţiilor şcolare.
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Vasile Monacu, „anul acesta au fost obţinute 30 de premii I, trei la limba şi literatura română, un premiu la germană, unul la franceză, cinci premii întâi la limba rusă modernă, un premiu întâi la limba romani, câte un premiu întâi la spaniolă, latină şi greacă, trei premii întâi la ucraineană, câte două premii întâi la geografie, istorie, socio-umane şi religie, şase premii întâi la arte şi un premiu întâi la disciplinele tehnologice”.
Elevii suceveni au mai obţinut 16 premii II, 13 premii III, 71 de menţiuni şi 33 de premii speciale.
Numărul premiilor I, mai mare decât în anii anteriori
Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „la geografie, rezultatele elevilor au clasat judeţul pe primul loc, iar la istorie pe locul al doilea pe ţară”.
Olimpiadele naţionale din acest an s-au încheiat, iar Petru Carcalete a spus că „în urma unei comparaţii privind premiile obţinute de elevii din judeţ în anii şcolari anteriori, respectiv 2009 şi 2010, am crescut în calitate. În 2009, 11 elevi au obţinut premiul I, în anul 2010, 23 de elevi din judeţ au luat locul I, iar în acest an, numărul sucevenilor care au terminat naţionalele pe primul loc a ajuns la 30 de elevi”. Carcalete a mai precizat că „anul acesta numărul disciplinelor de concurs a fost mai mic, având în vedere faptul că în 2009 şi 2010 la disciplinele tehnologice erau 70 de calificări cu olimpiade naţionale, iar anul acest numărul acestora a scăzut la 18 domenii de concurs”. Practic, în anii anteriori erau 97 de discipline cu olimpiade naţionale, iar în acest an numărul acestora a scăzut la 45 de discipline. Cu toate acestea, Carcalete a declarat că „a crescut numărul de premii I, deci discutăm de o creştere în calitate”.
Şase elevi suceveni au fost selecţionaţi în loturile lărgite ale României pentru participarea la competiţiile internaţionale din vară. Este vorba despre Tudor Eugen Pahomi, elev la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, selecţionat în lotul naţional lărgit la fizică, Daniel Cosovanu, de la Grupul Şcolar Marginea, inclus în lotul naţional lărgit la astronomie, şi Constantin Popa, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, care a fost selecţionat în lotul naţional la geografie. Trei elevi vor participa la olimpiada internaţională de limba şi literatura română. Aceştia sunt Clara Alexandra Căşuneanu, Sabinne Marie Ţăranu, de la Colegiul Naţional Petru Rareş” Suceava, şi Mihai Cârjă, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
Opt elevi, la barajele pentru selecţionarea în loturile naţionale
Unii dintre premianţi îşi continuă pregătirea pentru următoarele etape. Astfel, opt elevi vor participa la proba de baraj (şapte la informatică şi unul la matematică), în vederea cuprinderii lor în lotul naţional lărgit, pentru olimpiada internaţională. Aceştia sunt, pentru informatică, Irina Creţu, Ştefan Ovidiu Marcu şi Cristian Uricec, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, şi Bogdan Adrian Manghiuc şi Ştefan Alexandru Mocanu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. De asemenea, tot la disciplina informatică, vor mai intra la baraje Valentina Moraru, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, şi Mihai Cristi Calancea, de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. Pentru susţinerea barajelor la olimpiada internaţională de matematică s-a calificat Matei Manolache, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Conducerea IŞJ Suceava a declarat că toţi elevii suceveni premiaţi la competiţiile naţionale vor fi sărbătoriţi, ca în fiecare an, într-o gală a olimpicilor.