Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Siret arestaţi la începutul lunii februarie a acestui an s-au întors acasă. Din păcate pentru ei, nu în libertate, ci cu cătuşele la mâini. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, structura centrală, au luat decizia de a-i transfera în celulele din subsolul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava pe toţi cei 48 de inculpaţi care se mai află în arest preventiv.
Din cauza numărului insuficient de locuri existente în arestul Poliţiei Suceava, o parte dintre inculpaţi au fost transferaţi în arestul Poliţiei Botoşani. Mai exact, din cei 48 de arestaţi, 42 au rămas la Suceava, iar restul de şase au fost duşi la Botoşani.
Toţi aşteaptă ca DNA să finalizeze rechizitoriul şi să sesizeze instanţa de judecată, ocazie cu care se va pune în discuţie legalitatea şi temeinicia menţinerii măsurii arestării preventive. În cazul în care instanţele de judecată, Curtea de Apel Suceava, iar mai apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vor considera că sunt îndeplinite condiţiile necesare, inculpaţilor le va fi prelungită starea de arest preventiv cu 60 de zile.
Între timp, numărul persoanelor eliberate a crescut, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis eliberarea Valentinei Sauciuc, de 27 de ani, din Şcheia, sub control judiciar. În felul acesta, din cele 59 de persoane arestate iniţial, au revenit acasă 11.
Alţi doi poliţişti de frontieră şi un vameş, aproape de eliberare
Pentru o parte dintre arestaţii din acest dosar, ziua de ieri nu s-a terminat odată cu transferul în arestul IPJ Suceava. Cinci poliţişti de frontieră şi un vameş au fost aduşi la Curtea de Apel Suceava, acolo unde s-au judecat cererile de eliberare sub control judiciar formulate de aceştia. Şedinţa de judecată a început în jurul orei 16.00 şi s-a finalizat două ore mai târziu. În timp ce avocaţii au cerut eliberarea clienţilor lor, invocând motive şi greutăţi familiale, lipsa pericolului public ori apropierea sărbătorilor pascale, procurorul de caz a pledat pentru menţinerea în arest a celor şase persoane.
După analizarea cererilor, Curtea de Apel Suceava a decis admiterea a două dintre acestea. Mai exact, judecătorul a considerat că sunt îndeplinite condiţiile pentru punerea în libertate sub control judiciar a agentului- şef Florin Sticleţ, de 36 de ani, din Rădăuţi, şi a vameşului Sorin Constantin Şcladan, de 41 de ani, din Suceava.
Pentru ceilalţi inculpaţi, respectiv Dumitru Cătălin Zebreniuc, de 29 de ani, din Siret, Cristinel Ţiprigan, de 33 de ani, din Rădăuţi, Manuel Eugen Costache, de 36 de ani, din Rădăuţi, şi Daniel Barbă, de 32 de ani, din Rădăuţi, instanţa a ajuns la concluzia că nu sunt motive pentru acceptarea cererilor.
Un alt inculpat din acest dosar, Gheorghe Alin Pavlovici, de 32 de ani, din Siret, este şi el la un pas de eliberare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis înlocuirea măsurii de arest preventiv cu obligarea de a nu părăsi ţara.
Nici una dintre decizii nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se va lua o decizie finală.
În a treia lună de arest
Cei 44 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi aflaţi încă în arest au deja aproape trei luni de detenţie. Ei şi alţi 11 colegi au fost arestaţi la începutul lunii februarie a acestui an, la propunerea DNA. Ei sunt acuzaţi că, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, au constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.
Anchetatorii au precizat că în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.
Şeful grupării este considerat comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, care se află în continuare în arest.
În afara celor 59 de persoane arestate iniţial, ancheta vizează şi alţi poliţişti de frontieră, care sunt cercetaţi în stare de libertate.
(23 apr 2011, 09:26:33