Perioada aprilie - mai a anului aduce o creştere a ratei infracţionalităţii, în special a furturilor din genţile şi buzunarele trecătorilor, arată statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Conform acestora, atât în 2009, cât şi în 2010, numărul de infracţiuni a crescut odată cu debutul primăverii. Cel mai important salt este între lunile aprilie şi mai. Astfel, în 2009, de la 1.323 de infracţiuni comise în aprilie, în mai s-a ajuns la 1.449, în timp ce anul trecut saltul a fost de la 1.324 de infracţiuni (aprilie) la 1.425 (mai). De obicei această creştere începe încă din luna aprilie şi se menţine până în august-septembrie.
O problemă aparte este cu hoţii din stradă, cei care, profitând de aglomeraţie, comit furturi din buzunare ori din genţi. 77 de fapte de acest gen s-au reclamat anul trecut în judeţ, asta în condiţiile în care multe dintre furturi nu sunt sesizate de victime poliţiei, de ruşine sau din convingerea că autorii nu pot fi prinşi.
Poliţia avertizează că aglomeraţia din acest zile, în piaţă, în marile magazine, chiar şi în curtea bisericilor înseamnă un adevărat „rai” pentru hoţii din buzunare.
De la furturi din buzunare la violenţe în stradă
,,Uneori opinia publică tratează furturile din genţi şi buzunare ca infracţiuni minore. Este o percepţie falsă, indusă probabil de valoarea, de regulă mică, a prejudiciului. Pericolul social al faptei este, însă, unul foarte mare. Doar neatenţia victimei împiedică un contact vizual şi fizic direct cu infractorul. De la un furt din buzunare la tâlhărie poate fi un singur pas. Nu se poate aprecia reacţia infractorului în cazul în care este surprins cu mâna în buzunarul sau geanta victimei. Pentru a-şi asigura scăparea nu se va sfii să împingă, să lovească, să agreseze”, a avertizat inspectorul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Suceava.
Cum să ne ferim de hoţi
Poliţiştii au şi câteva sfaturi pentru prevenirea faptelor de furt. Femeile sunt rugate să-şi imobilizeze poşeta de braţ ori să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haine, în timp ce în cazul portofelelor acestea trebuie ţinute într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp.
Portofelele nu trebuie purtate niciodată în plase, adesea hoţii tăind cu o lamă sacoşele. În mijloacele de transport în comun trebuie evitată pe cât posibil înghesuiala, iar atunci când se face o plată nu este deloc recomandat ca toţi banii să fie scoşi şi număraţi la vedere.
Nu în ultimul rând, o persoană care cade pradă unui furt trebuie să reţină, pe cât posibil, cât mai multe detalii despre fizionomia autorilor şi să sune imediat la numărul de urgenţe 112.