Municipalitatea suceveană a atacat în instanţă o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, prin care ar trebui să reia o licitaţie care deja a bătut prea mult pasul pe loc din cauza unei contestaţii.
Mai exact, unul din principalele proiecte din Programul Operaţional Regional, cel de modernizare a 14 străzi din Suceava, care include principala arteră de circulaţie a municipiului, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, nu poate fi pus în practică deoarece lucrările au fost blocate de contestarea licitaţiei de către unul din ofertanţi, firma Colas.
Astfel, în vreme ce două asocieri de firme, una din care face parte SC Transporturi Auto Botoşani şi alta formată în jurul Conbucovina, au venit cu oferte cât de cât apropriate, adică 46,49 milioane de lei prima şi 48,92 milioane de lei a doua asociere, asocierea din care face parte SC CF Iaşi Grup Colas a venit cu un preţ care “rupe gura târgului” – 32,72 milioane de lei.
Diferenţa enormă, adică cu 16 milioane de lei mai puţin decât o altă ofertă, i-a făcut pe membrii comisiei de licitaţie să considere preţul ca fiind unul de dumping, menit să-i înlăture pe competitori, fără a fi un cost real al lucrărilor.
Astfel, firma Colas a fost descalificată, iar câştigătoare a fost desemnată firma SC Transporturi Auto SA Botoşani, asociată cu SC Calcarul SRL.
“Primăria municipiului Suceava consideră că a procedat corect descalificând oferta celor de la Colas, în ideea că cei de la Colas nu vor putea face lucrarea cu 58% din indicatorii economici, ţinând cont şi de discordanţele din ofertă.
Având în vedere faptul că există riscul să intrăm într-o sarabandă a contestaţiilor ca urmare a reluării licitaţiilor electronice, ne-am consultat cu specialiştii din primărie, de la departamentul juridic, şi în cele din urmă Primăria Suceava a atacat la Curtea de Apel Suceava decizia CNSC. Pe 5 mai avem termen şi sper să avem câştig de cauză, astfel încât să putem demara şi ultimul proiect din POR”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acest proiect cu finanţare europeană este deja blocat de două luni, iar tergiversarea sa prin noi licitaţii ar face ca anul să treacă fără să se mai realizeze nimic din ce a fost programat.
“În măsura în care am relua licitaţia electronică, probabil că din nou vor fi depuse contestaţii şi ne-am tot învârti într-o sarabandă a contestaţiilor şi pierdem timp preţios”, a adăugat Ion Lungu.
Dacă până acum Primăria Suceava a respectat toate deciziile luate de CNSC, de această dată municipalitatea e fermă pe poziţii şi nu are de gând să reia licitaţia, pentru că o întârziere de câteva luni ar echivala cu anularea şanselor de a mai pune în practică proiectul.