Depozitul de zgură de la Termica, considerat de autorităţile locale una din cauzele principale ale valorilor ridicate de poluare cu pulberi în suspensie, în special în zona Burdujeni, va fi închis.
Pentru a neutraliza miile de tone de zgură şi cenuşă rezultate în urma arderilor cărbunelui, groapa de zgură va trebui să fie acoperită cu un strat gros de pământ.
Tocmai de aceea, de acum înainte, toate firmele de construcţii care efectuează lucrări în municipiul Suceava, dar în special cele care au contracte cu Primăria Suceava, vor fi obligate să ducă la Termica pământul rezultat din săpături, pentru ca acesta să fie folosit la acoperirea gropii de zgură.
Primele firme informate despre obligativitatea transportării pământului la Termica au fost cele care lucrează pe ISPA, în timpul comandamentului de ieri dimineaţă:
“O problemă care a apărut şi care îi priveşte pe toţi constructorii este cea a nivelurilor ridicate de pulberi în suspensie înregistrate în Suceava.
Am avut ieri (n.r. - luni) o discuţie cu Garda de Mediu, cu Agenţia de Protecţie a Mediului, vor veni să vă controleze şi vă vor amenda dacă va fi cazul. O sursă de poluare o constituie organizarea defectuoasă pe care o aveţi pe şantiere, faptul că nu organizaţi cum trebuie şantierele, că nu spălaţi roţile la maşini şi multe altele.
Cât priveşte surplusul de pământ pe care îl aveţi, am discutat cu cei de la Termica, avem o groapă de zgură care trebuie umplută cu pământ şi tot ce mai este de săpat de acum înainte vom căra acolo.
Depozitul de zgură trebuie închis pentru că şi el este una dintre sursele de poluare cu praf în suspensie. Nu mai duceţi aiurea pământul pe toate ogoarele, chiar dacă aveţi solicitări sau acordul proprietarilor”, le-a transmis Lungu reprezentanţilor firmelor de construcţii.
De aceleaşi condiţii a fost înştiinţată ieri şi firma General Construct, care efectuează lucrările de realizare a primelor parcări subterane din Suceava şi are de excavat cantităţi mari de pământ din zona centrală.
Directorul tehnic al General Construct, Doru Gheaţă, a întrebat dacă acum se va face excepţie de la restricţiile de tonaj impuse la traversarea podului de la Bazar, dar primarul Ion Lungu s-a opus categoric, pentru a nu fi “şubrezit” podul care va mai avea de înfruntat şi alte inundaţii de genul celor de astă vară, când a început să se lase.
Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Silviu Gemănari, a precizat că pentru închiderea gropii de zgură, care este organizată pe mai multe compartimente, pe o suprafaţă de aproape 15 hectare, sunt necesari peste 70.000 de metri cubi de pământ.