Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) va asigura permanenţa în unităţile pe care le are în judeţ pentru eventualele reclamaţii cu privire la calitatea produselor pe care sucevenii le cumpără în perioada Sărbătorilor Pascale. Şeful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, că până pe data de 23 aprilie, la nivelul instituţiei pe care o conduce, dar şi la circumscripţiile sanitar- veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitar- veterinare zonale va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, pentru a fi sesizate orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare.
Dulgheru a spus că la toate aceste unităţi va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care pot fi făcute sesizările.
„În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, se vor intensifica acţiunile de supraveghere sanitar-veterinară. Ca urmare, se vor lua unele măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte produse sau alimente de origine animală”, a spus Dulgheru.
Inspectorii sanitar-veterinari vor verifica toate târgurile de animale
Petrea Dulgheru a adăugat că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale va fi verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică.
„Va fi sancţionată orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare”, a subliniat şeful DSVSA Suceava.
De precizat că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a aprobat şapte locuri special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor. Aceste puncte vor fi amenajate în spaţiile deţinute de PF Şuiu Elena - Pătrăuţi, PF Chihaia Ioan - Bursuceni, PF Şuiu Ana - Lipoveni, PF Dolceanu Aurel - cartierul sucevean Burdujeni, PF Berar Constantin - Şcheia, SC Carpatis SRL - Suceava şi SC Andelvero SRL - Câmpulung Moldovenesc.
„De asemenea, carnea de miel provenită din abatoarele autorizate va fi depozitată cu respectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de temperatură, iar cea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificare va fi comercializată imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, respectiv spaţii improvizate în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant”, a mai declarat Petrea Dulgheru.
(20 apr 2011, 12:32:22