De ieri, Parcul dendrologic Şipote este mai mare cu şapte ari de tren, pe care au fost plantaţi 250 de puieţi de arbori, în special conifere – pini, molizi, larice, dar şi arbori ornamentali – castani, salcie pletoasă şi salcie creaţă.
Campania de plantare de arbori, iniţiată de omul de afaceri Philip Rozopol, împreună cu Garda de Mediu Suceava şi Direcţia Silvică Suceava, s-a desfăşurat în capătul parcului Şipote, în zona Mirăuţi, pe terenul pus la dispoziţie de Ocolul Silvic Pătrăuţi.
Înarmaţi cu lopeţi, sape, dar şi cu instrumente speciale pentru săparea gropilor pentru plantarea puieţilor de arbori, angajaţii de la Mondeco şi muncitori de la Ocolul Silvic Pătrăuţi au pregătit terenul pentru acţiunea de plantare.
Din urmă, comisarii Gărzii de Mediu Suceava şi angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava au început acţiunea de plantare, la rădăcina fiecărui nou copac fiind pus compost (pământ fertilizator), iar pământul aşezat deasupra fiind bine bătucit, pentru a nu pătrunde aerul la rădăcini.
Relaxaţi şi încântaţi de plantarea arborilor care vor încânta şi generaţiile următoare, dar şi de vremea foarte frumoasă, comisarii de mediu, silvicultorii şi angajaţii firmei Mondeco au plantat cei 250 de arbori în mai puţin de o oră.
“Este cel de-al treilea an de colaborare şi acţiune concentrată cu Garda de Mediu, în scopul creşterii spaţiului forestier în jurul municipiului Suceava.
Am plantat conifere şi arbori ornamentali, iar anul viitor vom reveni să completăm golurile, astfel încât să avem o nouă zonă cu verdeaţă în municipiul Suceava”, a declarat omul de afaceri Philip Rozopol, care a asigurat puieţii de arbori din serele proprii ale firmei Mondeco.
“Acest an este dedicat pădurii şi se vrea ca omul să repare ce a stricat în ultimii 20 de ani. Vrem să dăm un exemplu tuturor celor care simt că au o datorie faţă de natură, să planteze un copăcel”, a adăugat reprezentantul Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Cristina Cojocaru.
De altfel, acţiunea de plantare din parcul Şipote se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului Internaţional al Pădurilor, tema fiind “Păduri pentru oameni”, iar accentul fiind pus pe rolul central al oamenilor în gestionarea durabilă a pădurilor.