De la 1 mai 2011, locuitorii municipiului Suceava care stau la case au obligaţia de a colecta selectiv deşeurile menajere rezultate în gospodărie.
Mai exact, ei vor trebui să strângă deşeurile de mase plastice, pe cele de hârtie şi metalele separat de gunoiul menajer şi să le scoată în stradă în ziua în care se va face colectarea selectivă în zona lor.
Decizia de a implementa acest nou sistem de colectare a gunoiului menajer, astfel încât să încurajeze colectarea selectivă a deşeurilor, a fost anunţată de viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.
“De la 1 mai 2011 introducem colectarea selectivă şi la cele peste 5.000 de case din municipiul Suceava. În ziua în care se ridică deşeurile menajere vom merge cu alte trei maşini, care vor ridica gunoiul pe categorii – plastic, hârtie şi metale.
Vom merge aşa o lună, de probă, iar dacă vom constata că ard benzina degeaba, pentru că populaţia nu înţelege că trebuie să-şi ţină pet-urile sau alte materiale refolosibile pentru ziua în care se colectează selectiv, vom aplica măsuri coercitive.
Reprezentantul societăţii de salubrizare va verifica ce se va ridica de la fiecare casă în parte şi dacă vor găsi deşeuri reciclabile laolaltă cu deşeurile menajere, familia de la care provine gunoiul va fi amendată cu o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.
El a explicat că, spre deosebire de punctele de colectare din oraş, unde nu se poate şti exact al cui este deşeul refolosibil aruncat la un loc cu cel menajer, la case au avantajul de a şti exact de unde provine.
“Pentru cei care stau la bloc nu avem decât să facem apel la simţul lor civic, să colecteze selectiv, dar la case putem aplica amenzi, pentru a-i determina să se conformeze”, a spus Harşovschi.
Economii de peste zece miliarde de lei vechi, din colectarea selectivă
Conform viceprimarului Sucevei, 25% din cantitatea totală de gunoi colectată de la populaţie este reciclabilă, dar numai 2,5% este colectată selectiv direct de către populaţie.
“Fac apel la populaţia Sucevei, să colecteze selectiv, pentru că este foarte deficitară această activitate. De când am început să transportăm gunoiul la Botoşani, am pus în practică un alt plan, de transportare a gunoiului menajer mai întâi la Diasil, în cartierul Iţcani, pe o platformă betonată, unde se făcea o colectare selectivă la a doua mână. În nouă luni de când procedăm astfel s-au colectat selectiv 9.094 mc de peturi, care reprezintă colectarea selectivă totală.
Din 9.094 mc de peturi, doar 226 mc sunt de la populaţie, adică doar 2,5% din cantitatea totală”, a explicat Harşovschi.
Conform statisticilor Primăriei Suceava, prin colectarea selectivă la rampă s-a făcut o economie de 635 de curse, astfel că, în condiţiile în care o cursă de gunoi transportată la groapa de deşeuri de la Botoşani înseamnă un cost de 1.300 de lei, rezultă că s-au economisit 825.000 lei (8,25 miliarde de lei vechi) fără TVA.
“Dacă nu făceam colectarea selectivă la a doua mână, diferenţa de la 2,5% la 100% trebuia transportată la Botoşani. Aceşti bani sunt economisiţi atât din bugetul local, cât şi din buzunarele fiecărui contribuabil.
Dacă populaţia nu va înţelege că trebuie să facem această colectare selectivă la cele peste 120 de puncte special amenajate în cartiere, va trebui să plătim mai mult, pentru că şi această colectare selectivă la mâna a doua costă. Colectând selectiv se fac economii semnificative, iar pe termen lung, noi şi copiii noştri nu vom avea de suferit prin faptul că s-au epuizat resursele naturale”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Municipiul Suceava este obligat să transporte gunoiul menajer produs de populaţie la groapa de gunoi de la Botoşani, după ce în 2009 a fost închisă groapa de gunoi a Sucevei, iar anul trecut a fost închisă şi groapa de gunoi de la Fălticeni, unde a fost dus gunoiul până la jumătatea anului 2010.
(19 apr 2011, 11:05:31
Unde ( sigur ) ar fi şi stropi de .. curat
Până la cea mai neînsemnată bacterie
Atacă .. cu curatul e mâncat
Mai sunt oameni (chiar şi români )
Care (de ce nu ) trăiesc în România
Care-s curaţi .. dar , printre grosolani
Îi v-a’nghite ( la un moment dat ) murdăria
Vremurile astea sunt mai grele
Decât alte vremuri .. muult mai grele
S-au dat peste cap valorile .. altarele
Ierarhii şi preţuiri au până şi animalele
Ne-am amestecat visele , aromele
Şi ne-am uitat (din istorie ) blestemele