Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat sâmbătă, la Gura Humorului, două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional în valoare totală de 112 miliarde de lei vechi. Investiţiile sunt incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al oraşului Gura Humorului şi vizează reabilitarea unui număr de 17 străzi şi montarea de camere video în locurile aglomerate pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii.
Evenimentul s-a desfăşurat la hotelul „Best Western”, alături de Elena Udrea fiind prezenţi premierul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, directorul Agenţiei de Nord Est, Constantin Apostol, şi primarul oraşului, Marius Ursaciuc.
Udrea: „Interesul de a cheltui fonduri europene este foarte mare în judeţul Suceava”
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a ţinut să evidenţieze preocuparea autorităţilor locale sucevene pentru promovarea de proiecte cu finanţare europeană şi să le dea asigurări că vor beneficia de sprijinul său şi în viitor.
„Suntem obişnuiţi cu astfel de evenimente aici la Suceava. Personal am semnat contracte cu finanţare europeană, au fost şi alte contracte semnate la Bucureşti. Asta înseamnă că autorităţile publice locale reuşesc să realizeze proiecte atât de bune încât primesc fonduri europene. Iar pe de altă parte înseamnă că şi că interesul de a cheltui fonduri europene este foarte mare în judeţul Suceava. La fel cum este şi interesul Guvernului pentru a accesa aceste fonduri, cu atât mai mult cu cât bugetul alocat investiţiilor sigur că nu este niciodată pe măsura nevoilor pe care le avem în România şi dacă mai investim în ritmul ăsta în România şi zece ani de acum încolo. De aceea fondurile europene sunt extrem de importante”, a declarat Udrea.
Ea a ţinut să precizeze că anul trecut, pe POR, Ministerul Dezvoltării Regionale şi-a atins obiectivul, şi anume acela de a contracta trei miliarde de euro din cele 4,3 miliarde disponibile. Pentru 2011, a spus Udrea, intenţia este aceea de contracta întreaga sumă şi de a cheltui efectiv banii.
„Va trebui să stăm foarte aproape de autorităţi pentru a le sprijini şi a le impulsiona în derularea procedurilor şi în implementarea efectivă a proiectelor. Pentru că de măsurat ne măsurăm în câţi bani europeni reuşim să aducem în economia românească. Vor fi situaţii fericite precum cea de la Suceava, unde sunt multe proiecte, unde se lucrează bine. Dar probabil că vor fi şi situaţii în care va trebui să intervenim pentru ca banii europeni să nu se piardă. Situaţii în care derularea proiectelor nu merge la fel de bine aşa cum se întâmplă în judeţul Suceava”, a spus Udrea.
Boc: „Cer şi altor preşedinţi de Consilii Judeţene să urmeze exemplul lui Gheorghe Flutur”
Premierul Emil Boc a remarcat, la rândul său, interesul autorităţilor sucevene pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, precizând că toţi preşedinţii de Consilii Judeţene din ţară ar trebui să-i urmeze exemplul lui Gheorghe Flutur.
„Aici la Suceava pot să observ că domnul Flutur se îndreaptă direct şi sigur spre miliardul de euro atras din fonduri europene în judeţ. Inclusiv cu performanţa unor primari, cum este şi cel de aici, din Gura Humorului. Asta înseamnă să avem autorităţi responsabile, să avem un preşedinte de Consiliu Judeţean care a ştiut să facă din absorbţia fondurilor europene un lucru extrem de benefic pentru comunitatea pe care o reprezintă. Pentru asta nu am decât să-i felicit şi să cer şi altor preşedinţi de CJ să urmeze acest exemplu”, a spus Boc.
Primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a ţinut să mulţumească în numele celor 16.000 de locuitori tuturor celor care au făcut ca aceste proiecte să fie aprobate şi puse în practică.
„În numele a 16.000 de humoreni vă mulţumesc tuturor. Încă foarte multe proiecte aşteaptă să le demarăm. Gura Humorului are nevoie de bani şi de noi depinde posibilitatea de a-i accesa. La Humor vă puteţi baza tot timpul pe un parteneriat corect, care să facă totul în spiritul dezvoltării acestei comunităţi”, a încheiat Ursaciuc.
Flutur: „Drumul spre Ucraina pe la Izvoarele Sucevei este un proiect strategic care va asigura legătura cu Transcarpatia”
Gheorghe Flutur a arătat că în judeţul Suceava sunt foarte multe proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, unele finalizate, precum modernizarea a şapte drumuri judeţene, altele în execuţie, cum ar fi cele de la spitalele din Suceava, Rădăuţi şi Siret sau de la mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa şi Dragomirna, iar altele care stau să înceapă, precum reabilitarea Cetăţii de Scaun.
„Ca noutate este programul transfrontalier cu Ucraina, unde avem drumul care ne scoate în Ucraina pe la Izvoarele Sucevei. Legătura cu Transcarpatia. Este unul dintre proiectele strategice aprobate acum pe Programul Operaţional Comun care ne ajută să ieşim în Transcarpatia”, a spus Flutur.
El a ţinut să sublinieze că la Gura Humorului a mai fost aprobat un proiect, şi anume „Accese şi parcări în zona catedralei ortodoxe şi pe str. Marly”, în valoare de 143 de miliarde de lei vechi, finanţat tot prin POR.
(18 apr 2011, 11:07:46
Ne repetă ca un magrofon stricat
Că Revoluţia ne-a fost furată , însă
A trecut muult de-atunci , şi-am uitat
De 6 ani încoace , fără consecinţe
Nu se’ntâmplă decât .. behăieturi
Medicina se face ca-n MASH ( în ambulanţe )
Ai vrea să-ndrepţi ceva .. pe cine să scuturi ?
Vinovat e Iliescu , Ştefan cel Mare , Burebista
Acuzatori sunt .. ? ! dar stai ! sunt cei ce ne conduc !
Prin propagandă mediatică ne spintecă ţeasta
Şi de ’jde ani încoace cu/prin promisiuni ne seduc