Autorităţile sucevene au dat duminică la prânz startul manifestărilor din cadrul proiectului „Paştele în Bucovina” ediţia 2011, proiect al Consiliului Judeţean finanţat din fonduri europene. Prefectul Sorin Arcadie Popescu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Vasile, s-au aflat alături de sute de suceveni în parcul din faţa Palatului Administrativ, unde au fost inaugurate Târgul de Paşte şi expoziţia gastronomică de produse de post „Gustă din Bucovina”, evenimentele de debut ale proiectului „Paştele în Bucovina”.
Oficialităţile au vizitat chioşcurile unde meşterii populari au expus produse tradiţionale, primarul Lungu achiziţionându-şi o scrumieră în formă de frunză şi o plachetă cu Ştefan cel Mare. Sucevenii care au profitat de ziua frumoasă şi au ieşit la plimbare în parcul central au putut asista la un concert pascal susţinut de Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, condus de maestrul George Sârbu.
Prima zi a manifestărilor din cadrul proiectului „Paştele în Bucovina” s-a încheiat cu un concert pe care Grigore Leşe l-a susţinut la Catedrala Catolică „Sf. Ioan Nepomuk”.
Concert de toacă în Parcul Central
Potrivit programului, turiştii care vor vizita judeţul Suceava în perioada 18 – 22 aprilie a.c. vor avea posibilitatea să asiste la pictarea oului uriaş de lângă Muzeul Satului Bucovinean.
În această perioadă se va putea practica turismul de familie în gospodăriile ţărăneşti din judeţul Suceava, turiştii având posibilitatea să participe la activităţile specifice din perioada de dinaintea Paştelui, cum ar fi curăţenia de Paşte, activităţi agricole de primăvară, gătit şi încondeiat ouă.
De asemenea, astăzi, va începe şi proiectul „Drumul ouălor încondeiate”. Turiştii vor avea la dispoziţie patru rute distincte, iar în fiecare dintre localităţile implicate în acest proiect vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă, muzee şi case memoriale. Tot de astăzi, turiştii se vor putea plimba cu trăsura din parcul central al Sucevei şi până la Cetatea de Scaun.
Târguri de Paşte, cu expoziţii de ouă încondeiate, vor fi deschise şi în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Poiana Stampei.
Mâine, la Muzeul Bucovinei va fi vernisată expoziţia fotografică „Alma Redlinger – retrospectivă”, eveniment organizat pentru a marca Paştele evreiesc.
Sucevenii care vor participa la slujba de Înviere de anul acesta vor avea parte de Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Lumina Sfântă va fi adusă la biserica „Sfânta Înviere” din centrul Sucevei, de unde va fi împărţită la toate lăcaşele de cult din judeţ. În noaptea de Înviere, la biserica din Salina Cacica va fi organizată „Învierea din adâncuri”.
În prima zi de Paşte, în parcul din faţa Palatului Administrativ din Suceava, de la ora 13:00, va fi organizat un concert de toacă. Tot duminică, de la ora 17:00, în Mănăstirea Humorului va avea loc un concurs de ciocnit ouă şi hora gospodarilor.
În cursul zilei de luni, 25 aprilie, în centrul oraşului Gura Humorului va avea loc gala celor mai frumoase coşuri pascale. Proiectul „Paştele în Bucovina” se va încheia marţi, 26 aprilie a.c., cu „Hora satului”, care va avea loc de la ora 16:00 în localitatea Mănăstirea Humorului. Pe de altă parte, în perioada 18 – 26 aprilie se va desfăşura acţiunea „Plantează copacul tău în Bucovina”, turiştii având posibilitatea să planteze un copac în zonele special amenajate din Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.
Flutur: „În judeţ sunt aşteptaţi foarte mulţi turişti”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ţinut să precizeze că „Paştele în Bucovina” este un program cu fonduri europene care promovează valorile, tradiţiile şi obiceiurile de Paşte. El a spus că ecourile acestui program sunt „foarte pozitive” fiind convins că în această perioadă în judeţul Suceava vor fi prezenţi foarte mulţi turişti.
„Putem spune că debutul acestui proiect l-am avut la televiziunea naţională, care a transmis sâmbătă de aici, din Bucovina. A fost un concert de toacă, o expoziţie de gastronomie cu mâncare de post, precum şi lansarea modei tradiţionale cu trăistuţa de Straja”, a mai spus Flutur.
(18 apr 2011, 12:42:22