Intermediarii din pieţe şi unii primari din judeţ par să-şi fi pus în cap să omoare activitatea de creştere a ovinelor şi caprinelor. Nemulţumirile celor care se ocupă cu acest tip de activitate sunt tot mai mari de la o zi la alta, iar apropierea sărbătorilor pascale este un motiv suplimentar pentru a arăta acuzator cu degetul spre cei care fură munca oamenilor.
Un semnal de alarmă a fost tras de reprezentanţii Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, care solicită autorităţilor să ia măsuri urgente pentru a stopa specula din domeniu.
„Intermediarii din pieţe sunt o mare problemă pentru noi. Aceştia închiriază mesele din pieţe şi astfel blochează accesul crescătorilor de oi şi capre care nu pot să-şi vândă produsele. Oamenii primesc preţuri derizorii pentru produse şi sunt descurajaţi când văd că alte persoane câştigă de două ori mai mult fără să facă absolut nimic”, a declarat Costel Chitic, vicepreşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.
Dacă în celelalte perioade ale anului „adaosul” comercial practicat de intermediari este între 30-40%, înainte de Paşte, când cererea de carne de miel şi caş de oaie creşte, speculanţii câştigă şi de două-trei ori mai mult la kilogram.
Păşunile, la discreţia primarilor
O altă mare problemă cu care se confruntă crescătorii de oi şi capre este legată de locurile de păşunat. În mai multe localităţi ale judeţului, primarii şi acoliţii acestora au înfiinţat asociaţii „fantomă”, care nu-i reprezintă pe adevăraţii crescători.
„Singurul scop pentru care s-au înfiinţat aceste asociaţii este acela de a încasa subvenţia de 40 de lei/anual, oferită pe cap de oaie sau capră. Pe lângă faptul că subvenţia este mică, nici nu ajunge în buzunarele crescătorilor, ceea ce provoacă nemulţumiri majore”, a mai spus Costel Chitic.
Neregulile semnalate de crescătorii de animale pe linia administrării păşunilor a ajuns şi la urechile conducerii Prefecturii Suceava. Pentru clarificarea acestei situaţii, prefectul Sorin Popescu a dispus o verificare a modului în care sunt administrate păşunile şi cine beneficiază de subvenţiile acordate de stat.
Vicepreşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” a ţinut să amintească şi de scumpirea furajelor pentru animale. Dacă anul trecut un kg de tărâţă se achiziţiona cu 60 de bani, acum crescătorii de animale trebuie să plătească 1,20 de lei. O creştere similară s-a înregistrat şi la porumb, care se vinde pe piaţă acum cu 1,4 lei/kg, în timp ce anul trecut costa 0,75 lei/kg.
„În comparaţie cu creşterea preţurilor la furaje, carnea de oaie şi caşul se vând cu acelaşi preţ. În aceste condiţii, oamenii sunt descurajaţi să mai crească animale”, a completat Costel Chitic.
Carmangerie pentru carnea de oi şi capre
Cu un număr de aproape 300 de crescători şi peste 45.000 de capete de ovine şi caprine, reprezentanţii Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” vor să sprijine efectiv această activitate tradiţională. În acest sens, conducerea asociaţiei şi-a propus să înfiinţeze o fabrică de procesare a laptelui de oaie şi de capră, dar şi un abator şi o carmangerie de specialitate.
„Ne propunem să accesăm fonduri europene pentru a demara aceste proiecte. Vrem ca produsele tradiţionale rezultate din creşterea oilor şi caprelor să se găsească pe piaţă tot timpul anului, nu doar în anumite perioade. De aceea, dorim să obţinem şi un spaţiu în care să putem vinde produse din oaie şi carne în condiţii civilizate”, a dezvăluit Mihai Rotariu, secretarul Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.
Acesta a mai menţionat că se va discuta cu membrii asociaţiei despre posibilitatea de a aduce şi noi rase de animale în judeţ, astfel încât crescătorii să aibă de câştigat mai mult.
(18 apr 2011, 11:07:19