Varianta suceveanului îmbolnăvit de botulism de la shaorma cu pui comercializată de un fast-food din Rădăuţi a fost infirmată de responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în urma anchetei epidemiologice declanşate în acest caz.
Directorul adjunct al instituţiei, dr. Cătălina Pascal, a declarat ieri că, cel mai probabil, bărbatul care a fost diagnosticat cu botulism s-a îmbolnăvit după ce a mâncat alimente conservate pentru iarnă şi insuficient sterilizate, pregătite în casă.
Medicul a explicat că analizele probelor recoltate de pe masa de lucru, tegumentele angajaţilor şi din produsele comercializate de fast-food, respectiv shaorma şi hamburger de pui, au ieşit corespunzătoare. Pe de altă parte, în urma inspecţiei responsabililor DSP, şi condiţiile igienico-sanitare din unitate s-au dovedit a fi bune. „Dacă mâncarea comercializată la fast-food ar fi fost cauza, s-ar fi îmbolnăvit mai mulţi oameni”, punctează directorul adjunct al DSP.
Recent, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intrat în alertă în urma unor informaţii cum că un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Vicovu de Jos, s-ar fi îmbolnăvit de botulism, după ce a mâncat shaorma cu pui de la un fast-food din Rădăuţi. La câteva zile, după ce bărbatul a fost internat într-un spital din Bucureşti, iar medicii de acolo au confirmat diagnosticul de boală, inspectorii DSP au descins la unitatea de unde ar fi fost cumpărată mâncarea, recoltând probe de sanitaţie şi din alimente.
De menţionat că, în cazul botulismului alimentar, simptomele apar în general după 18 - 36 de ore de la consumarea alimentului infectat, dar se pot face simţite şi după doar şase ore sau abia după zece zile.
(16 apr 2011, 22:40:03