Şoferii care se aleg cu dosare penale pentru infracţiuni la regimul rutier, în majoritate pentru consum de alcool, ajung în număr mai mare în boxa acuzaţilor şi apoi primesc şi condamnări. Această constatare reiese din analiza de bilanţ a Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava de pe primul trimestru al acestui an, care arată că numărul permiselor anulate a crescut semnificativ faţă de anul trecut. Şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, Liviu Sfichi, ţine să le mulţumească magistraţilor pentru această schimbare de optică, arătând că fără o înăsprire a pedepselor, în limita Codului Penal, fenomenul consumului de alcool la volan riscă să fie scăpat total de sub control.
Nu au voie la volan minimum un an, apoi trebuie să reia şcoala de şoferi
Conform statisticilor, în primele trei luni ale acestui an au fost anulate permisele de conducere a 148 de conducători auto judecaţi pentru infracţiuni la regimul rutier, comparativ cu doar 113 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
În aceste cifre se regăsesc în majoritate şoferi depistaţi de Poliţia Rutieră cu concentraţii de alcool de peste 0,8 grame per litru alcool în sânge şi care au suferit condamnări din partea instanţelor. În cazul lor, practica judiciară este următoarea: primesc o condamnare la închisoare cu suspendare, ca măsură suplimentară instanţa dispunând anularea permisului de conducere al acestora. Imediat ce hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă ajunge la Poliţia Rutieră, şeful acesteia anulează respectivele permise.
„Constat săptămână de săptămână că deciziile de acest gen se înmulţesc. Condamnările tind să nu mai fie în cazuri izolate, ci să devină o practică. Din punctul nostru de vedere, orice şofer care iese în trafic în stare avansată de ebrietate ar trebui să primească o condamnare, chiar dacă cu suspendare, şi, cel mai important, permisul de conducere să-i fie anulat”, a declarat comisarul-şef Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
El a arătat că în acest fel conducătorii auto care reprezintă un pericol public nu mai au voie să conducă cel puţin un an, iar apoi trebuie să suporte toate cheltuielile necesare reluării şcolii de şoferi şi să dea din nou examen. În aceste condiţii, este convins comisarul-şef, cei vizaţi se vor gândi de două ori înainte de a se urca băuţi la volan.
267 de şoferi băuţi, traşi pe dreapta în trei luni de zile
Conform prevederilor legislaţiei rutiere, şoferii depistaţi cu concentraţii de peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, ceea ce însemnă de regulă o concentraţie de 0,8 la mie (alcool în sânge), se aleg cu dosare penale. Din păcate, în ultima perioadă, pe şosele sunt prinşi zilnic şoferi care au alcoolemii imense, de 2 sau chiar 3 la mie, abia mai putându-se ţine pe picioare.
Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, în primele trei luni ale acestui an şoferii băuţi au provocat şapte accidente grave, soldate cu o persoană decedată şi şase rănite grav.
„Dacă vom reuşi, cu ajutorul instanţelor, să scoatem în acest an din trafic măcar 500 de astfel de şoferi putem vorbi de o creştere a siguranţei pe şoselele din judeţ”, a concluzionat comisarul-şef.
În primul trimestru al acestui an, poliţiştii rutieri au depistat în trafic, pe raza judeţului, 267 de şoferi băuţi. Dintre aceştia, 136 s-au ales cu dosare penale.
(16 apr 2011, 11:39:52
Am zis!