Patru primării de oraşe din judeţ riscă să fie executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în situaţia în care nu vor plăti ratele şi dobânzile la creditul pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Este vorba despre primăriile din Vatra Dornei, Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, care, la data scadentă pentru plata primei rate din acest an şi a dobânzii aferente, nu au achitat banii în contul băncii Deutsche Bank Londra.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o ieri cu primarii localităţilor implicate în proiectul „Utilităţi şi mediu” că sumele care nu au fost plătite de cele patru primării au fost achitate băncii de către Ministerul Finanţelor Publice, din fondul de risc.
„Deutsche Bank nu iartă, iar Ministerul de Finanţe a început să facă şedinţe pentru a sta de vorbă cu împrumutaţii. Aici nu merge să spunem că se descurcă Guvernul, pentru că a garantat acest credit. Nu scăpaţi de răspunderea rambursării creditului. Şi vreau să spun că am un gust amar când mă gândesc la acest credit”, a spus Flutur.
El a arătat că primăriile care au plătit ratele şi dobânzile sunt cele din Suceava şi Rădăuţi, precum şi primăriile localităţilor în care ar fi urmat să fie implementată componenta pe gaz metan a proiectului. „Trebuie să avem un comportament corect şi legal în ceea ce priveşte rambursarea creditului şi am această rugăminte. Din câte sunt informat, există şi un proces, fiind verificată derularea acestui contract de credit de către DNA. Şi am înţeles că deja aţi primit scrisori şi aţi fost întrebaţi dacă aţi luat în evidenţă acest credit şi dacă aţi început să plătiţi” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Flutur a spus că şi-ar fi dorit ca la întâlnirea cu primarii să fi fost prezenţi şi cei din fosta conducere PSD a Consiliului Judeţean, care au demarat proiectul „Utilităţi şi mediu” şi care au contractat creditul de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank.
Gheorghe Flutur a precizat că, în condiţiile în care cele patru primării nu au plătit ratele şi dobânzile, conducerea băncii s-a întâlnit în cursul zilei de miercuri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc, pentru a discuta despre modul de rambursare a creditului.
Deutsche Bank a crescut gradul de risc la creditul contractat pentru „Utilităţi şi mediu”
În acelaşi timp, administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc, a declarat că în situaţia în care cele patru primării nu îşi vor plăti sumele restante, există riscul ca ANAF să le execute silit pentru recuperarea sumelor.
„Cei de la departamentul de fond de risc din Ministerul Finanţelor au transmis că primăriile de oraşe care nu şi-au plătit datoriile vor fi avertizate prin înştiinţări de plată la nivelul sumei care a fost plătită de minister. Şi, din păcate, începând din iunie, aceste înştiinţări de plată vor deveni titluri executorii, iar ANAF va recurge la codul de procedură fiscală pentru a recupera creanţele”, a spus Irina Vasilciuc. Ea a adăugat că după ce primăriile din cele patru oraşe nu şi-au plătit ratele şi dobânzile, la nivelul Deutsche Bank a fost constituit un comitet de risc.
„Problema a fost că primăriile nu şi-au plătit din conturile lor ratele şi dobânzile. Ministerul a plătit din fondul de risc. Şi, cu toate acestea, comitetul de risc de la Deutsche Bank a considerat-o o defecţiune majoră şi a hotărât să propună două măsuri pentru a evita pe viitor astfel de situaţii”, a declarat Irina Vasilciuc.
Ea a mai precizat că banca a ridicat gradul de risc pentru acest credit la nivelul de „risc major”. Vasilciuc a spus că pentru a evita situaţiile de neplată a sumelor de către primăriile din judeţul Suceava, Deutsche Bank a propus fie plata accelerată, într-un termen scurt, a creditului, fie constituirea unui cont colateral, în care primăriile să depună o sumă de 23,5 milioane de euro. Contul ar urma să fie la dispoziţia băncii, pentru a acoperi eventualele sume pe care primăriile nu le vor plăti la timp.
„Ambele măsuri sunt aproape de nerealizat. Noi am spus că nu a fost rea-credinţă din partea primăriilor şi că au încercat să plătească, dar nu au avut bani. Trebuie spus încă să ratele şi dobânzile trebuie plătite cu prioritate de grad zero”, a spus Vasilciuc.
(16 apr 2011, 11:26:44