Peste 1.900 de persoane interesate să-şi găsească un serviciu au fost prezente, ieri, la Bursa locurilor de muncă, eveniment organizat în Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni. Cum era de aşteptat, de departe cea mai mare prezenţă a fost la Suceava, aici existând şi cea mai bogată ofertă din partea angajatorilor. S-a remarcat prezenţa unui număr important de şomeri din categoria 40-50 de ani şi peste, în timp ce numărul tinerilor interesaţi de această bursă a fost redus.
Organizatorul bursei, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, a adunat oferte de muncă de la 86 de angajatori. În total, aceştia au pus la dispoziţie 581 de posturi, 313 în Suceava, 107 în Fălticeni, 115 în Rădăuţi şi 46 în Câmpulung Moldovenesc.
Cel puţin la nivelul municipiului Suceava, oferta de locuri de muncă a fost destul de bogată.
Au existat zeci de posturi pentru muncă necalificată, oferte pentru meserii precum instalator, electrician, tâmplar, zidar, fierar-betonist sau mezelar, posturi în comerţ, unităţi hoteliere, saloanele de înfrumuseţare etc., de asemenea existând o ofertă mai bogată decât de obicei şi pentru posturi ce presupun nivel de instruire superior. Aici, oferta a vizat meserii de genul inginer mecanic, operator calculator, inginer, consultant achiziţii publice, director vânzări, inginer drumuri şi poduri, inginer autovehicule rutiere.
Ce au căutat şomerii
Târgul de locuri de muncă a debutat la ora 10.00, pe o ploaie mocănească, astfel că la intrarea în holul Casei de Cultură Suceava nu a mai fost înghesuiala de altă dată. Totuşi, cei interesaţi nu au ocolit Casa de Cultură, după două ore de desfăşurare pe la bursa locurilor de muncă din municipiul Suceava trecând peste o mie de persoane.
Printre cele mai căutate oferte s-au numărat cele ale firmelor Carpatis, Diasil Service, Bermas ori Marelvi Construct. În general, posturile care necesitau nivel de instruire scăzut şi mediu erau cele mai căutate, în timp ce posturile pentru persoane cu studii superioare au fost accesibile doar în parte celor prezenţi. Acest fapt se explică în condiţiile în care şomerii din evidenţele AJOFM cu studii superioare sunt în număr destul de mic, iar prezenţa acestora la bursă a fost foarte scăzută.
Bătaie mare pentru unele posturi, altele râvnite dar inaccesibile
De exemplu, pentru posturi de şef sală hotel, sau inginer autovehicule rutiere nu prea au existat persoane care să aibă pregătirea necesară, în timp ce pentru un post de consultant achiziţii publice, după ceva mai bine de o oră de la debutul bursei, erau înscrişi deja 30 de doritori.
După cum ne-a explicat reprezentantul Wareso Prod SRL, societatea care a oferit acest post, viitorul angajat va avea ca atribuţie întocmirea de documentaţii privind participarea la licitaţii. Una dintre condiţiile de bază a fost ca persoana interesată de un astfel de loc de muncă să aibă studii economice sau juridice.
Un alt post interesant, dar pentru care nu s-a găsit decât un singur potenţial viitor angajat, a fost cel de asistent în relaţii publice şi comunicare. Firma Easy Call avea nevoie de cinci asistenţi care să comunice telefonic promoţii şi oferte clienţilor mai multor companii de telecomunicaţii. Toate companiile erau însă din Italia, astfel că reprezentantul societăţii căuta doar cunoscători de limbă italiană cu nivel mediu conversaţional şi ridicat. Au fost mulţi tineri interesaţi de un astfel de post, însă condiţia cunoaşterii limbii italiene i-a făcut să renunţe imediat.
Piaţa muncii dă semne de revenire
La bursă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean. Din păcate, în acest an nu mai există posturi de soldat gradat voluntar, pentru oameni din afara armatei, astfel că reprezentanţii Centrului Militar nu au putut decât să promoveze oferta de şcolarizare la unităţile de învăţământ militare de ofiţeri şi subofiţeri.
„Putem spune că în acest an am avut mulţi angajatori prezenţi, cu oferte serioase, cu meserii şi calificări bine definite. Salutăm prezenţa unor angajatori importanţi, veniţi în premieră la bursă, mă refer aici la Betty Ice, Ambro, Hotel Continental sau Instcomp.
Cele mai căutate profesii la ora actuală sunt în construcţii, prelucrarea lemnului, prelucrare industria pielăriei şi încălţămintei, precum şi în domeniul hotelier”, a declarat Aurelia Focşa, directoarea AJOFM Suceava, remarcând o evidentă revigorare a pieţei muncii din Suceava, rata şomajului scăzând la finele lunii martie până la 5,77%, în condiţiile în care în februarie şomajul era de 6,98%.
69 de angajări pe loc, la bursa de ieri
Un prim bilanţ al Bursei locurilor de muncă arată că în cele patru locaţii au participat 1.904 persoane, iar 919 dintre acestea au fost selectate în vederea încadrării. Pozitiv este şi faptul că au existat destul de mulţi şomeri angajaţi pe loc. În total 69, dintre care 25 în Suceava, nouă în Fălticeni, 21 în Rădăuţi şi 14 în Câmpulung Moldovenesc.
Cei mai mulţi angajaţi pe loc au fost în domeniile construcţii de clădiri, industria alimentară şi prelucrarea lemnului.