Locuitorii unui sat din comuna Cornu Luncii au rămas de ieri fără apă potabilă, după ce operatorul regional ACET a sistat furnizarea acestui serviciu către ei, din cauza datoriilor imense.
Apa nu mai curge la robinetele celor aproximativ 500 de gospodării ale satului Brăieşti – comuna Cornu Luncii, de ieri dimineaţă, din cauza unei datorii de peste 1,5 miliarde de lei vechi pe care ACET trebuie să o recupereze de la localnici.
Nemulţumiţi, oamenii s-au adunat ieri în faţa sediului primăriei, pentru a protesta. Ei spun că nu înţeleg de ce li s-a oprit lor apa, deoarece cât au consumat şi li s-a înregistrat pe apometre, atât au plătit.
De cealaltă parte, conducerea ACET Suceava spune că nu a avut altă soluţie decât sistarea furnizării acestui serviciu, din cauza plăţilor restante cu vechime mare şi valori şi mai mari.
“La nivelul facturii din luna martie avem de încasat de la ei 154.671 de lei (1,54 miliarde de lei vechi). Cea mai veche factură neplătită este din mai 2009, iar încercările noastre repetate de a-i chema la discuţii, de a le permite să achite această restanţă în mai multe tranşe, au eşuat”, a declarat directorul ACET, Ştefan Groza.
Situaţia din această comună este mai complicată, deoarece oamenii nu sunt direct clienţii ACET, ci serviciul de apă potabilă este gestionat de primărie, care a montat conducta de apă printr-un proiect cu finanţare europeană. Drept urmare, ACET taxează consumul de apă înregistrat la intrarea în sat, încât avariile sau alte consumuri necontorizate se regăsesc în consumul total al branşamentului la reţeaua ACET.
Drept urmare, în vreme ce locuitorii din Brăieşti nu vor să plătească decât ce au înregistrat apometrele lor, cei de la ACET spun că, în realitate, consumul este mult mai mare, iar oamenii nici nu se grăbesc să plătească, din moment ce anul acesta datoriile s-au dublat faţă de anul trecut.
Pe de altă parte, sătenii, disperaţi că au fost lăsaţi fără apă, în vreme ce fântânile lor sunt secate, ameninţă că vor lua cu asalt staţia de captare a apei potabile şi vor bloca activitatea de acolo, mai ales că o parte din puţurile de captare se află pe teritoriul comunei lor.