Rateuri în serie ale campaniei de vaccinare a populaţiei din judeţ împotriva gripei obişnuite şi a celei noi, cu virus AH1N1. 20.000 de doze de ser antigripal au rămas nefolosite în sezonul 2010-2011 şi urmează a fi distruse, după ce în sezonul anterior, 2009-2010, serul a fost respins în masă de suceveni. Acest lucru înseamnă că scopul medical al campaniei a fost încă o dată compromis, iar rezultatul financiar dezastruos, având în vedere că cele 20.000 de doze expiră la finele lunii în curs.
70.000 de doze de vaccin au fost repartizate judeţului Suceava
Pentru sezonul 2010-2011, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la ministerul de resort 70.000 de doze de vaccin, care urmau să fie administrate populaţiei cu risc crescut de îmbolnăvire, respectiv bolnavi cronici, gravide, cadre medico-sanitare, vârstnici de 65 de ani şi peste, persoane din instituţiile de ocrotire socială.
Cantitatea de ser repartizată judeţului nostru urma să fie suplimentată după epuizarea stocului în cauză, însă cererea a fost mai mică decât oferta. Fiindcă sucevenii nu s-au arătat foarte interesaţi de vaccinul care-i ferea atât de gripa obişnuită cât şi de cea cu virus AH1N1, 20.000 de doze au rămas nefolosite. Serul expiră la finele lunii în curs, dar de câteva săptămâni nimeni nu-l mai cere, astfel că specialiştii DSP au anunţat că acţiunea de imunizare a ajuns la final şi se pregătesc să distrugă vaccinul rămas neutilizat.
Anticampania, mai puternică decât campania Guvernului
În opinia responsabililor instituţiei, campania s-a transformat într-un nou eşec din cauza unor voci care au susţinut că vaccinul este periculos, cauzează cancer şi alte boli grave. Anticampania derulată pe internet, de o parte a mass-media, dar şi prin intermediul bisericii a fost mai puternică decât campania Guvernului, astfel că vaccinul considerat până mai ieri în opinia publică drept salvatorul omenirii a ajuns să fie privit ca un exterminator în masă. Din păcate, medicii au avut parte de o surpriză neplăcută nu doar atunci când au încercat să le administreze sucevenilor serul împotriva gripei, ci şi când au vrut să-i ferească pe copii de o serie de boli infecţioase, incluse în programul naţional de vaccinare. „Foarte mulţi oameni au refuzat să se vaccineze împotriva gripei, dar cel mai grav este că ne-am izbit de refuzuri şi în cadrul campaniilor şcolare, derulate în rândul elevilor”, a spus directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Pascal.
Pliante împotriva vaccinului gripei noi, distribuite în tot judeţul
Campania de vaccinare împotriva gripei noi (cu virus AH1N1, cunoscută îndeosebi sub denumirea de gripă porcină), pe care autorităţile sanitare au demarat-o în sezonul 2009-2010, a fost contestată vehement încă înainte de a începe. Sub deviza „Nu acceptăm să fim cobaii vaccinului AH1N1 în România”, Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Suceava a împărţit 30.000 de pliante prin care îi îndemna pe oameni să nu accepte acest vaccin.
Pliantul distribuit în special prin biserici, dar şi în alte locuri publice din judeţul Suceava, era intitulat „Un atentat la viaţa umană: Vaccinul împotriva gripei porcine”.
Scos sub îndrumarea medicului Mircea Puşcaşu, preşedintele Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, pliantul conţinea numeroase mesaje şi argumente împotriva vaccinului. Oamenii erau anunţaţi că vaccinul este periculos şi cauzează cancer şi alte boli grave, iar totul este un imens complot al companiilor farmaceutice. Astfel de anticampanii au continuat şi în sezonul 2010-2011.
(16 apr 2011, 13:21:33