Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei încep să semene cu un scenariu de film de groază pentru proprietarii de terenuri care încă nu au fost despăgubiţi. Dacă cei care deţin terenuri în zona Moara şi Pătrăuţi au primit sume cuprinse între 63,74 - 154,62 de lei/mp, situaţia s-a schimbat radical pentru proprietarii din zona Şcheia. În urma modificării legii privind condiţiile de expropriere, oamenii s-ar putea alege cu sume ridicole faţă de cele încasate de vecini, de la 0,8 lei/mp şi până la un maxim de 20 de lei/mp.
Nebunia a apărut după intrarea în vigoare a Legii 255/2010, care modifică Legea 198/2004 şi care prevede că preţurile pentru terenurile expropriate se stabilesc în funcţie de tarifele existente la Camera Notarilor Publici din fiecare judeţ în parte. Ori, în cazul judeţului Suceava, pentru zona Şcheia, preţurile sunt următoarele: 0,80 - 1,20 de lei/mp pentru terenurile situate în extravilan, respectiv 12 - 20 de lei/mp pentru terenurile situate în intravilan.
Asta înseamnă că sumele pe care proprietarii de terenuri le vor încasa ca despăgubiri vor fi ridicol de mici. Discrepanţele sunt colosale faţă de vecinii despăgubiţi deja şi care au încasat sume de câteva ori mai mari. De altfel, nemulţumirile în rândul oamenilor care ar urma să fie despăgubiţi după noua lege sunt tot mai mari.
„De ce pe un teren într-o gârlă, fără nici o valoare, s-au plătit câteva mii de euro, iar pentru terenul meu, aflat într-o zonă cu construcţii, să primesc doar praful de pe tobă. Nu voi permite niciodată să mi se ia terenul pe nimic. Îi voi da în judecată şi mă voi lupta până în pânzele albe”, a mărturisit Răzvan Guzu, unul dintre proprietarii de terenuri din zona Şcheia.
La Şcheia sunt 423 de parcele
Tronsonul de la Şcheia este şi cel mai lung din cele trei în care a fost împărţită şoseaua de centură. Este vorba de o distanţă de 7,6 km, pe care se regăsesc nu mai puţin de 423 de parcele care ar urma să facă obiectul evaluării pentru stabilirea preţurilor acordate drept despăgubiri. Practic, asta înseamnă câteva sute de proprietari nemulţumiţi, care se gândesc că nu pot fi păcăliţi pe faţă.
Oamenii au adus în discuţie şi faptul că alţi vecini au primit câte 2 lei/mp de la constructor pentru a-i permite acestuia să amplaseze utilajele pe terenurile lor.
„Cum se poate gândi cineva ca mie să-mi ia terenul şi să-mi plătească 1,2 lei/mp, iar vecinul să încaseze drept chirie 2 lei/mp şi să rămână şi cu terenul la finalul lucrărilor. O asemenea aberaţie numai în România se putea întâmpla. Este ca o a doua naţionalizare. Ni se iau pământurile cu japca, fără să se respecte dreptul de proprietate, parcă ne-am întors în comunism”, a punctat un alt proprietar de teren din zona Şcheia.
S-au plătit despăgubiri de circa 5 milioane de euro
Până în prezent s-au emis Hotărâri de Guvern pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri aflaţi în zona Moara şi în zona Pătrăuţi. Primul tronson măsoară aproape 2,5 km, iar al doilea are o lungime de 3,1 km, iar statul român a oferit despăgubiri care se ridică la circa 5 milioane de euro. La Moara, preţurile oferite au variat între 94,49 - 154,62 de lei/mp, în timp ce la Pătrăuţi evaluatorii au stabilit preţuri între 63,74 - 102,15 lei/mp, în funcţie de categoria terenului supus exproprierii.
Specialiştii spun însă că şi proprietarii de terenuri de la Şcheia ar trebui despăgubiţi în aceleaşi condiţii ca şi cei de la Moara şi Pătrăuţi, şi asta pentru că Legea 255/2010 spune că se aplică vechea lege acolo unde procedurile de expropriere erau în derulare. Se pare însă că reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu sunt de acord cu acest aspect şi doresc refacerea întregii documentaţii pentru parcelele supuse exproprierii la tarifele existente la Camera Notarilor Publici.
(15 apr 2011, 11:15:12
Singular: pers. I - mie, îmi, mi; pers. a II-a - ție, îți, ți; pers. a III-a – lui, ei, îi, i;
Plural: pers. I – nouă, ne, ni; pers. a II-a – vouă, vă, vi,v; pers. a III-a – lor, le, li.
ÎMI repugnă să vă citesc comentariile.
ÎȚI dorești să fii luat în seamă.
ÎI pare rău după orele chiulite.
NE încrâncenăm să fim grămătici de modă veche .
VĂ doriți plata biblică a zilierului.
LE urez postacilor „marsh la alfabetizare”!
B) Timpul perfect compus al modului indicativ se formează cu formele de auxiliar ale prezentului verbului A AVEA și cu participiul verbului de conjugat.
AM furat. Ba tu AI furat. Iar A început „prosteala”? Noi AM fost fete mari. AȚI nenorocit o țară întreagă. Ceilalți AU furat cel mai mult.
Modul condițional- optativ se formează cu ajutorul formelor de auxiliar aș, ai, ar, am, ați, ar.
Formele timpului prezent:
AȘ dori să nu mai violați limba română.
AI vrea ca dreptatea să fie apanajul tău exclusivist.
AR vlea să prindă un coledzi.
AM dori cu toții un trai decent.
AȚI face bine să nu vă mai certați, răzeșilor.
AR vrea să divizeze și să stăpânească toată Bucovina.
Postacii lui Moș Pește, când e una din formele de mai sus scrieți legat. Când se realizează o construcție dintre o altă parte de vorbire și pronumele la dativ sau auxiliarul unui verb scrieți despărțit (să-mi dai lecții de morală, neplătindu-ți solda murdară, a-i răspunde e zadarnic, ne-am săturat de „tavarișci”, spălându-vă creierele, v-ați făcut de rușine.). Aveți șanse 75% să fiți luați drept ’Telectuali cu diplome frumos colorate.