Pentru alţi 16 poliţişti de frontieră de la Siret, eliberarea din arest este tot mai aproape. Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri cererile formulate de procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind prelungirea măsurilor de arestare pentru inculpaţii din unul dintre cele trei „loturi”. Judecătorul care a analizat cererile a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu obligarea de a nu părăsi ţara.
Imediat ce a fost anunţat verdictul, cei 16 poliţişti de frontieră aflaţi în boxa acuzaţilor şi-au exprimat satisfacţia aplaudând zgomotos. Măsura nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dacă şi această instanţă va menţine soluţia de la Curtea de Apel Bucureşti, poliţiştii de frontieră vor părăsi celulele luni seară. Cei 16 care îşi fac speranţe că vor petrece Paştele în familie sunt: agent principal Radu Lucanu (43 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Vasile Adrian Bălici (29 de ani), din Vicovu de Sus, agent-şef adjunct Mihaela Elena Cosic (29 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Sorin Sumanaru (36 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Vasile Secrier (34 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Elena Cozminiuc (44 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Toader Ilieşi (41 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef adjunct Adrian Holcă (33 de ani), din comuna Pătrăuţi, agent principal Florin Constantin Matei (25 de ani), din municipiul Suceava, agent Andrei Ciobanu (25 de ani), din municipiul Suceava, şi agent principal Virgil Jităriuc (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Constantin Doru Andrişan (36 de ani), agent principal Daniel Grigoraş (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent Vasile-Ovidiu Sasu (28 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Cristian Filipoaia (37 de ani), din municipiul Suceava, agent-şef Constantin Gheorghe Lavric (39 de ani), din comuna Frătăuţii Vechi.
Avocaţii salută decizia Curţii de Apel
Avocaţii care îi reprezintă pe inculpaţii din acest dosar au salutat decizia Curţii de Apel Bucureşti, considerând că starea de arest preventiv a inculpaţilor nu se mai justifică. Marius Rădăcină, unul dintre avocaţii suceveni, care l-a reprezentat pe Vasile Adrian Bălici, spune că probatoriul administrat de procurorii DNA este lacunar, iar faptul că se invocă exclusiv gradul ridicat al pericolului social şi gravitatea infracţiunilor comise nu este decât un pretext pentru menţinerea inculpaţilor după gratii.
„Soluţia adoptată este în concordanţă cu practica constantă a CEDO, care priveşte starea de arest preventiv ca pe o măsură excepţională, sancţionând în mod repetat statul român pentru menţinerea în detenţie preventivă prelungită, ca o anticipare a unei pedepse”, a opinat avocatul Marius Rădăcină.
Înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi ţara este considerată oportună şi de Ionel Andrişan, avocatul care a pledat cauza a cinci dintre inculpaţi, respectiv Mihaela Elena Cosic, Sorin Sumanaru, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan şi Daniel Grigoraş.
„Soluţia este în acord cu finalizarea urmăririi penale, care s-a consemnat pe 13 aprilie. La acea dată, procurorii DNA au anunţat instituirea unor măsuri asiguratorii şi au prezentat materialul de urmărire penală. În aceste condiţii, nu se mai impune menţinerea stării de arest preventiv, opinie pe care şi-a însuşit-o şi judecătorul”, a declarat avocatul Ionel Andrişan.
În acest dosar au fost arestate iniţial 59 de persoane, vameşi şi poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, iar opt dintre inculpaţi au fost eliberaţi în mai multe etape.
Toţi sunt acuzaţi că au pus bazele unei grupări care lua mită de la persoanele care tranzitau frontiera şi cărora le facilitau introducerea în România de ţigări de contrabandă. Capul grupării este considerat comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al PTF Siret, şi care se află momentan în arest preventiv.
(15 apr 2011, 13:31:23