Proprietarii maşinilor care murdăresc cu noroi străzile şi trotuarele Sucevei riscă amenzi usturătoare, de până la 1.000 de lei, pentru că au neglijat obligaţia de a-şi curăţa roţile înainte de a ieşi dintr-o zonă în care există mult pământ, precum un şantier în lucru, sau un teren agricol.
Măsura, adoptată ieri în Consiliul Local Suceava, în cadrul unui regulament de bună convieţuire, ordine şi linişte publică, prevede sancţiuni atât pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice, adică firme, care sunt cele mai vizate de această restricţie.
Mai exact, una dintre principalele cauze ale prafului existent pe străzile Sucevei, care provoacă numeroase neplăceri locuitorilor la fiecare rafală de vânt mai puternică, o reprezintă noroiul cărat pe străzi de la şantierele în lucru, dar şi de maşinile încărcate cu pământ, balast sau resturi de construcţii, care, în multe cazuri, nu sunt asigurate astfel încât să nu se reverse pe străzi.
Tocmai pentru a preveni asemenea situaţii, care duc la o creştere accentuată a poluării cu praf a oraşului, municipalitatea suceveană a luat ieri decizia de a sancţiona “murdărirea străzilor şi trotuarelor cu noroi, balast, pietriş, rumeguş sau altele asemenea, ori prin spălarea autovehiculelor, ambalajelor şi bunurilor de orice fel” cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru persoane fizice, sau 200 – 1.000 de lei, pentru persoane juridice.
Sancţiunile pentru faptele menţionate vor fi aplicate de Poliţia Locală Suceava, recent înfiinţată.
Spălarea roţilor maşinilor, o practică veche pe unele şantiere din Suceava
Cu toate că amenzile de până la 1.000 de lei pentru transportarea noroiului pe străzi vor putea fi date de Poliţia Locală abia de acum înainte, există şantiere pe care practica spălării roţilor camioanelor care ies de pe şantier se aplică de multă vreme.
De exemplu, aşa se procedează de ani de zile pe şantierele firmei General Construct, după cum poate fi uşor de observat pe şantierul din Centru, unde se lucrează la realizarea primelor parcări subterane din Nordul Moldovei, sau cel de la viitorul magazin LIDL, la intrare în Obcini.
“Procedăm astfel de mulţi ani, dacă nu cumva de când ne-am început activitatea. În afară, legislaţia este foarte strictă în această privinţă, iar amenzile sunt uriaşe. Nu ştiam dacă la noi era sau nu această prevedere, noi oricum am luat măsuri să putem spăla roţile maşinilor la ieşirea din şantier”, a declarat directorul General Construct, Viorel Nuţu.
Aceleaşi măsuri, de spălare a roţilor maşinilor, sau chiar de amplasare a unor perdele de apă în jurul şantierelor, vor trebui să le ia toate firmele de construcţii care efectuează lucrări în Suceava sau în jurul Sucevei, viceprimarul Lucian Harşovschi precizând că, pe lângă controalele la şantiere, vor fi traşi la răspundere şi cei care doar tranzitează oraşul, dar aduc cu ei cantităţi mari de mizerii, care ajung pe stradă.
(15 apr 2011, 11:39:07