Decizia de condamnare la doar şase luni de închisoare cu suspendare a şoferului care, în stare avansată de ebrietate, a omorât un copil de 14 ani, caz despre care Monitorul de Suceava a relatat acum câteva zile, este motivată de judecători în principal prin faptul că inculpatul este un cetăţean model în societate, care şi-a recunoscut fapta şi care a ajutat financiar familia îndoliată, condiţii în care, sunt de părere magistraţii, scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea unei condamnări cu executare.
Accidentul care a însemnat moartea copilului de 14 ani s-a petrecut pe 23 iulie 2010, seara, în jurul orei 18.00, pe strada Foresta din municipiul Vatra Dornei, la ieşirea din staţiune spre Dorna Arini.
Conform anchetei poliţiei, Marius George Pâslariu, în vârstă de 26 de ani, aflat la volanul unui autoturism Ford Mondeo, circula cu viteză excesivă, cauză din care, într-o curbă deosebit de periculoasă, a scăpat volanul de sub control. Maşina a intrat pe sensul opus de mers, a sărit pe trotuar, oprindu-se abia după ce s-a lovit violent de un stâlp din beton.Din păcate, în drumul necontrolat, autoturismul l-a lovit în plin pe Anton David, copilul de 14 ani, care se deplasa pe o bicicletă, pe sens opus. Iniţial, constatarea poliţiei a fost că minorul se deplasa pe trotuar. Ulterior însă, conform expertizei de specialitate, s-a stabilit că acesta circula cu bicicleta undeva în imediata apropiere a trotuarului, însă pe carosabil. Călcat de maşină şi târât sub roţi până în curtea unui cimitir din apropiere, copilul (membru al unei familii de romi care locuieşte în zonă) a decedat în scurt timp, cu grave leziuni produse prin strivire.
Probele biologice de sânge recoltate şoferului au indicat starea avansată de ebrietate a acestuia, 2,25 grame per litru alcool în sânge.
Opinia judecătorului: un inculpat care a comis o greşeală
Printr-o decizia emisă de Judecătoria Vatra Dornei pe 10 martie 2011, şoferul în vârstă de 26 de ani a fost condamnat la o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de doi ani şi jumătate, timp în care nu are voie să mai comită alte infracţiuni, în caz contrar urmând a executa condamnarea de şase luni de închisoare.
În urma unei cereri transmise de Monitorul de Suceava Judecătoriei Vatra Dornei, am intrat în posesia motivării acestei decizii de condamnare, cea în care magistraţii explică practic de ce au aplicat această pedeapsă foarte blândă pentru şofer.
Din punctul de vedere al judecătorilor, Marius George Pâslariu a comis doar o mare greşeală urcându-se beat la volan, conduita sa de viaţă fiind una ireproşabilă.
Inculpatul a depus la dosar o mulţime de caracterizări pozitive cu privire la persoana sa, printre altele una venind chiar din partea Primăriei municipiului Vatra Dornei.
Conduită exemplară, atitudine sinceră de recunoaştere şi regret
În toată motivarea, magistraţii trag doar concluzii elogioase la adresa autorului accidentului.
„Inculpatul nu are antecedente penale, iar din ancheta socială şi caracterizările depuse la dosar rezultă că a avut o conduită exemplară în familie şi societate, fiind angajat ca educator social la Centrul de zi pentru copii proveniţi din familii cu probleme deosebite.
De asemenea, în cauză s-a dovedit că după săvârşirea faptei inculpatul a depus toate eforturile pentru a acorda sprijin familiei victimei, sens în care a achitat suma de 10.000 de lei, iar în faţa organelor de cercetare şi urmărire penală a avut o atitudine sinceră de recunoaştere şi regret a faptei, nezădărnicind în nici un fel aflarea adevărului...”, este o parte din motivarea judecătorilor.
Cu aceste argumente, alături de multe altele, judecătorii au stabilit că în cazul lui Pâslariu se poate accepta coborârea pedepsei sub minimum special prevăzut de lege, iar pedeapsa se poate executa cu suspendare.
Atitudinea de după accident, departe de una de recunoaştere şi regret
Pentru o imagine cât mai corectă asupra situaţiei, aşa-zisa atitudinea sinceră şi de regret a faptei este extrem de discutabilă, cel puţin în perioada imediat după accident. După cum constata poliţia la acea vreme, şoferul a fost foarte agitat şi necooperant după accident, s-a eschivat în a sufla în etilotest, iar apoi a amânat în mai multe rânduri audierea ori reţinerea sa, internându-se în două unităţi medicale. Avea să devină mai cooperant şi să-şi recunoască vina abia după reţinerea sa preventivă, survenită la mai bine de două săptămâni de la producerea accidentului.
Concluzie judecători: copilul mort în accident, neatent şi pe o bicicletă mult prea mică
Cât despre copilul mort în accident, judecătorii arată şi culpa sa în producerea tragediei. Băiatul, arată judecătorii, „circula pe o bicicletă mult prea mică pentru vârsta sa, avea un traiect în zig-zag şi era neatent la trafic întrucât discuta cu o persoană mai în vârstă”. Aceste constatări, pe care vă lăsăm pe dumneavoastră să le apreciaţi, au cântărit şi ele în decizia de condamnare cu suspendare.
Reamintim că decizia de condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare a fost atacată cu recurs de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, cauza urmând a se rejudeca la Curtea de Apel Suceava. De asemenea, surprinzător la prima vedere, recurs a depus şi Marius George Pâslariu, învinuitul din dosar.
Conform Codului Penal, uciderea din culpă, atunci când conducătorul auto are o concentraţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
Tatăl băiatului vrea să-l usuce de bani pe şofer: solicită 100.000 de lei numai pentru un monument funerar
Augustin David, tatăl copilului decedat, şi Marius George Pâslariu se vor judeca şi într-un proces distinct, pe cale civilă, în care primul solicită de la învinuit despăgubiri de 150.000 de euro.
Bărbatul are nişte pretenţii cel puţin ciudate. El solicită 100.000 de lei, sumă care să reprezinte contravaloarea unui monument funerar pentru copilul decedat, 5.000 de lei pe an pentru pomenirile anuale de până la şapte ani, plus, până la 150.000 de euro, contravaloarea întreţinerii la bătrâneţe.
Mai trebuie spus că tatăl victimei a lăsat la aprecierea instanţei dacă să emită o condamnare cu suspendare şi nu a înaintat recurs la decizia Judecătoriei Vatra Dornei.
(15 apr 2011, 11:16:58