Suceava este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară, nivelul concentraţiei de pulberi în suspensie PM10 fiind peste limita admisă începând din anul 2009. În cadrul unei videoconferinţe pe care ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi ministrul Administraţiei, Constantin Traian Igaş, au avut-o cu autorităţile judeţene, Suceava a fost nominalizată printre zonele poluate cu particule PM10.
Potrivit datelor oficiale, Suceava este una dintre cele 15 aglomerări urbane din ţară în care au fost depăşiţi indicatorii la pulberi în suspensie. Particulele PM10 sunt pulberi cu dimensiuni mai mici de 10 microni şi sunt emise de industria grea şi traficul urban, dar şi în urma arderilor de vegetaţie şi a furtunilor. Aceste particule pot cauza afecţiuni astmatice, cardiovasculare, cancer pulmonar şi moarte prematură.
Situaţie alarmantă pentru anul 2011
Potrivit directorului executiv al Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Iluţă Cocriş, calitatea aerului în municipiul Suceava este monitorizată cu două staţii, una amplasată pe strada Tineretului, din Burdujeni, (pentru zona industrială) şi una în cartierul Zamca, în apropierea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, pentru zona rezidenţială.
Iluţă Cocriş a arătat că la staţia de monitorizare din Burdujeni nivelul concentraţiei de pulberi în suspensie PM10 este depăşit începând cu anul 2009. Şeful APM Suceava a arătat că valoarea limită pentru particulele PM10 este de 50 micrograme pe un metru cub de aer, măsurată pe parcursul a 24 ore, concentraţie care nu trebuie să fie depăşită mai mult de 35 de zile pe an. Cu toate acestea, potrivit lui Iluţă Cocriş, în anul 2009, concentraţia de particule PM10 din aer a fost depăşită în 67 de zile, aproape dublu decât perioada normală. Potrivit datelor de la APM Suceava, o îmbunătăţire a calităţii aerului a fost constatată în 2010, însă şi în cursul acestui an a fost depăşită perioada maximă admisă pentru depăşirea concentraţiilor de particule PM10 din aer. Astfel, în cursul anului, nivelul de pulberi în suspensie PM10 a fost depăşit pe parcursul a 38 de zile.
O situaţie mai gravă se preconizează a se înregistra în cursul anului 2011, în condiţiile în care numai în primele trei luni au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiilor de particule PM10 pe o perioadă de 25 de zile.
Starea curăţeniei, unul dintre motivele pentru creşterea concentraţiei de particule PM10
Iluţă Cocriş a mai spus că anul acesta, în Suceava au fost înregistrate şi concentraţii aproape duble în ceea ce priveşte nivelul de pulberi PM10. El a arătat că într-una din cele 25 de zile în care s-a depăşit nivelul admis, concentraţia de particule PM10 în aer a fost de 114,29 micrograme la un metru cub de aer, în condiţia în care limita este de 50 de micrograme.
Şeful APM Suceava a arătat că depăşirea concentraţiilor de particule PM10 este influenţată de starea de salubrizare a oraşului, de traficul rutier, de sursele de emisie industriale şi de praful emis în zonele în care sunt şantiere de construcţie. El a spus că depăşirea nivelului de poluare poate fi influenţată şi de starea vremii.
„Particulele PM10 sunt un pericol pentru căile respiratorii, în special prin conţinutul acestui praf. Este un praf care provine de la cauciucuri, de la emisiile de gaze ale maşinilor sau de la arderile necontrolate de deşeuri. De asemenea, praful poate să conţină şi metale grele”, a declarat Cocriş.
El a mai adăugat că în municipiul Suceava, societatea de termoficare a oraşului, SC Termica Sa, este cel mai mare agent economic care emite noxe în atmosferă.
Comisie pentru stabilirea unui program de gestionare a calităţii aerului
De precizat că în luna iulie 2010, prefectul judeţului Suceava a emis un ordin privind constituirea unei comisii tehnice pentru elaborarea unui program de gestionare a calităţii aerului în municipiul Suceava.
Potrivit acestui plan de măsuri, pentru reducerea poluării în Suceava au fost realizate investiţii în reabilitarea şi modernizarea electrofiltrelor de la două dintre cazanele SC Termica SA Suceava, precum şi pentru reabilitarea şi modernizarea arzătoarelor cu dioxid de azot de la aceeaşi firmă. Pentru a reduce nivelul poluării, societatea de termoficare a Sucevei ar trebui să mai facă investiţii de peste 22 de milioane de euro în realizarea unei instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere comună, precum şi în închiderea şi ecologizarea depozitului de zgură şi cenuşă, una dintre principalele surse de praf.
Pe de altă parte, trebuie spus că pentru reducerea concentraţiilor de particule PM10 din aer, Primăria Suceava trebuie să implementeze proiectul „Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare de staţii modulare de transport public în comun”, care ar urma să fie finalizat în anul 2012.
La acest proiect se adaugă şi cel de reabilitare a zonei centrale a municipiului Suceava, prin amenajarea a două parcări subterane şi reabilitarea zonei pietonale şi a străzilor.
Nu în ultimul rând, în planul de măsuri pentru scăderea nivelului de particule PM10 este inclusă şi finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Sucevei.
(14 apr 2011, 11:15:51
Care-i plinul şi golul Sucevei ?
Avem un vid de conţinut , dar şi embleme
Şi nu ne mai ştim originea sevei
Şanţurile prin timp au fost asfaltate
Premeditat sau nu ,de noi ... sau nu
Ne-am importat tradiţie din altă parte
Tradiţie ce are o singură emblemă : banu
Sunt ţeapăn de sigur că ziua de mâine
Ne va găsi tot .. ,, criogenaţi ’’
Suntem bucovineni doar în buletine
Şi niciodată , niciodată .. fraţi
SĂ TRĂIŢI BINE !