Spitalul Suceava caută soluţii pentru a-şi suplimenta veniturile, în condiţiile în care bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate este insuficient, iar una dintre modalităţile avute în vedere este închirierea sălilor de operaţie pentru intervenţii chirurgicale particulare.
După modernizarea blocului operator, directorul Vasile Rîmbu îşi propune să încurajeze efectuarea de operaţii în regim privat, pentru pacienţii cu bani, care-şi permit să aducă la Suceava medicii pe care şi-i aleg, din ţară sau străinătate, scutind astfel o deplasare până la clinica în care doctorii preferaţi îşi desfăşoară activitatea.
„Sălile vor putea fi închiriate în afara orelor de program operator, iar veniturile obţinute vor fi folosite în special pentru dotare”, a spus directorul Spitalului Suceava.
Vasile Rîmbu a informat că, la începutul lunii iulie, vor demara lucrările de reabilitare a blocului operator, unde sunt vizate opt săli de operaţii, care vor fi modernizate şi dotate la standarde înalte. Investiţia va costa cel puţin 1,5 milioane de euro şi va presupune şi înfiinţarea unui sector de septici, cu zece paturi.
Din ce mai scoate Spitalul Suceava bani de la pacienţi
În 2009,Spitalul Suceava a început să comercializeze contra sumei de un leu papucii de unică folosinţă, din folie subţire de plastic, pe care i-a pus în vânzare celor care intră în unitate cu diverse treburi sau care merg în vizită la pacienţii internaţi. Dacă din vânzarea propriu-zisă a papucilor unitatea câştigă mai puţin, primind de la firma care-i pune la dispoziţie jumătate din totalul încasărilor lunare, veniturile se completează cu banii primiţi de la aceeaşi societate pentru spaţiul închiriat din incintă, de trei metri pătraţi.
În 2011, la Spitalul Suceava a fost introdusă taxa de zece lei pentru pacienţii care necesită o internare de zi sau un consult în ambulatoriul de specialitate. Taxa trebuie plătită de bolnavi înainte de internare sau consult, direct la casierie sau pe secţii. Pentru aceşti bani se taie chitanţă, iar sumele adunate merg în conturile spitalului, fiind folosite pentru achiziţionarea de detergenţi şi dezinfectanţi.
În viitor, taxă de intrare în spital şi rezerve contra cost
Săptămâna aceasta, conducerea unităţii a anunţat că, de la 1 iunie, se va percepe şi un tarif de intrare de până în zece lei pentru persoanele care intră în spital în afara programului obişnuit de vizite, tarif care să acopere o parte din costurile legate de întreţinere şi curăţenie. Totodată, responsabilii Spitalului Suceava şi-au manifestat intenţia de a renova unele saloane şi a le transforma în rezerve de lux, care să fie oferite contra cost pacienţilor cu dare de mână. Rezervele vor fi înfiinţate până la finele anului şi vor constitui o sursă de venituri pentru spital, în timp ce pacienţii vor avea parte de mai mult confort. Tarifele pentru saloanele de lux urmează să fie stabilite de conducerea unităţii.
(15 apr 2011, 09:37:46