Poluarea cu pulberi în suspensie, care la Suceava a înregistrat depăşiri ale normelor admise atât anii trecuţi, cât şi anul acesta, în 22 de zile din 90, va aduce penalităţi mari municipalităţii, dacă nu vor fi luate măsuri de controlare a acestui fenomen periculos pentru sănătatea populaţiei.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că a fost atenţionat în această privinţă şi că este decis să ia toate măsurile necesare pentru a fi redusă poluarea cu pulberi în suspensie.
“Ne vom implica, în ideea să măturăm străzile, să le spălăm, unde e cazul.
O să-i şi amendăm pe cei care se fac responsabili de producerea acestor pulberi, pentru că mult praf e făcut din neglijenţă, se creează de la maşinile care ies cu roţile murdare din şantiere. Nu am fost niciodată un adept al amenzilor, dar se pare că nu mai este loc de întors. O să găsim soluţii împreună cu cei de la mediu şi le vom aplica”, a declarat Ion Lungu.
Pe de altă parte, edilul sucevean s-a arătat nemulţumit de faptul că, din cauza unor măsuri prea restrictive, Suceava riscă acum să fie pusă la cheltuială şi mai mare, într-o perioadă critică.
“Negocierile pe măsurile de mediu s-au făcut în genunchi în anii 2003-2004. Avem cele mai stricte măsuri de mediu din Europa, în condiţiile în care noi avem de reconstruit oraşele. Suntem în această situaţie şi din cauza Ministerului Mediului. Prea mult s-a tergiversat semnarea contractului pentru groapa ecologică. Abia acum s-a semnat, la cinci ani de la iniţierea acestui proiect.
De aceea suntem obligaţi să cărăm deşeurile la Botoşani, să plătim mai mult.
De acei bani puteam face mai bine curat în oraş, ne permiteam să spălăm străzile. Sper să se finalizeze cât mai rapid prima celulă de gunoi de la Moara, să se reducă cheltuielile de transport, faţă de cât sunt ele acum, când transportăm gunoiul la Botoşani”, a adăugat Lungu, care, resemnat, a recunoscut că unde-i lege nu-i tocmeală şi măsurile care vor fi stabilite vor trebui respectate.
(15 apr 2011, 08:24:34