Poliţiştii de la circulaţie, ajutaţi şi de colegii de la alte structuri ale IPJ Suceava, au fost mobilizaţi, de la începutul anului, într-un număr record de acţiuni de control în trafic, verificări în urma cărora s-au aplicat peste 20.000 de amenzi şi nu mai puţin de 880 de şoferi au fost lăsaţi fără permise de conducere. Această adevărată ofensivă în trafic reiese foarte lesne şi din numărul de controale efectuate, în cele 90 de zile ale primului trimestru din 2011 fiind organizate nu mai puţin de 145 de acţiuni de control în trafic.
„Mare parte din aceste verificări s-au făcut cu efective proprii, în timp ce la altele am acţionat împreună cu colegi de la Agenţia Rutieră, Registrul Auto Român şi Secţia de Drumuri Naţionale. Am avut zile în care dimineaţă am avut control pe linie de viteză, după-amiază am acţionat la trecerile de pietoni, iar noaptea colegii au organizat control cu etilotestul, pentru depistarea şoferilor băuţi”, a explicat cum s-a ajuns la atât de multe acţiuni de control comisarul-şef Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Dintr-un calcul simplu rezultă o medie de peste 220 de amenzi şi zece permise reţinute în fiecare zi.
Comparativ cu trimestrul I al anului 2010, poliţiştii rutieri au reţinut un număr dublu de permise de conducere şi au aplicat cu 8.450 mai multe sancţiuni contravenţionale.
267 de şoferi băuţi, traşi pe dreapta în primul trimestru al anului
Aceste cifre sunt interpretate de mulţi şoferi ca o adevărată vânătoare după bani, însă din punctul de vedere al conducerii Poliţiei Rutiere lucrurile nu stau deloc aşa.
„În ultimul an, numărul de accidente grave şi de victime a scăzut la nivelul judeţului Suceava şi, fără îndoială, prezenţa masivă a agenţilor în trafic a contribuit la aceste rezultate bune. Vom continua acţiunile de control în acest ritm susţinut, deşi, din punct de vedere al numărului de cadre, nu stăm foarte bine”, a mai spus comisarul-şef.
El a arătat că în primele trei luni ale anului colegii săi din tot judeţul au verificat cu etilotestul nu mai puţin 7.712 conducători auto, dar şi biciclişti, scuterişti sau căruţaşi implicaţi în accidente. În total, au fost depistaţi 267 de şoferi aflaţi sub influenţa alcoolului, 136 alegându-se cu dosare penale, în timp ce 131, cu concentraţii de alcool mai mici, au scăpat cu amenzi şi permisele de conducere reţinute pentru 90 de zile.
De precizat că, în primul trimestru al acestui an, în judeţ s-au petrecut 53 de accidente grave, soldate cu 13 morţi, 47 de răniţi grav şi 16 răniţi uşor. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul decedaţilor şi al victimelor rănite grav este în scădere cu două, respectiv cinci persoane.