Tot mai mulţi pacienţi cu cancer sunt trimişi de medicii lor să fie operaţi în alte spitale decât cele din Suceava. Există şi tot mai multe cazuri în care bolnavii înşişi doresc acest lucru, mai ales că, în România, pacientul are libertatea de alegere a furnizorului de servicii medicale.
Situaţia îi nemulţumeşte pe doctorii de la Spitalul Suceava, unitate care se laudă că are specialişti buni, secţii şi ambulatorii moderne, dar care, după cum arată evidenţele statistice, nu se bucură şi de încrederea tuturor pacienţilor.
Ieri, în cadrul unei întâlniri cu medicii de familie, directorul medical al Spitalului Suceava, medicul oncolog Doina Ganea Motan, le-a cerut medicilor de familie să încerce să-i convingă pe bolnavii cu tumori maligne să se dea pe mâna chirurgilor locali.
Institutul Oncologic din Cluj, în topul preferinţelor
„Se întâmplă de ceva vreme un lucru care pune în inferioritate potenţialul de profesionalism al colegilor din domeniul chirurgical, şi în special chirurgia generală. Avem şi noi, oncologia, de suferit şi, bineînţeles, pacientul. Există o tendinţă de a-i trimite pe bolnavi la Cluj, de unde revin după două, trei zile de spitalizare cu fire, cu drenuri, cu suprainfecţii, pe care noi trebuie să le rezolvăm, pentru că asta este situaţia, pacientul are nevoie de asistenţa noastră. Din acest punct de vedere lucrurile arată altfel decât cu mulţi ani în urmă, când se opera, şi se poate şi în continuare, cancer de sân, cancer digestiv cu orice localizare, cancer de corp uterin, ovar etc..”, a spus medicul sucevean, cu precizarea că majoritatea pacienţilor sunt orientaţi către Institutul Oncologic din Cluj, de unde mulţi dintre ei se întorc cu tot felul de complicaţii ale bolii.
Incidenţa cancerului în rândul sucevenilor se află în continuă creştere
Incidenţa cancerului în rândul sucevenilor se află în continuă creştere, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Potrivit datelor contabilizate de această instituţie, în luna februarie 2011, numărul persoanelor afectate de cumplita maladie a crescut cu 468 faţă de 2010, în acelaşi interval.
Cifrele înregistrate în februarie a.c. indică 8.823 de suceveni diagnosticaţi cu tumori maligne, comparativ cu 8.355, anul trecut, în aceeaşi perioadă. În luna februarie 2011, au decedat din cauza cancerului 116 persoane, dintre care nouă în spital, iar restul la domiciliu. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul deceselor a fost de 90, din care 11 în spital.
Cancerul traheii şi bronhiilor a făcut în februarie 2011 cele mai multe victime
Ca urmare a tumorilor maligne localizate la nivelul stomacului, în luna februarie 2011 au murit 13 persoane, faţă de 10 în perioada similară a anului trecut, în timp ce cancerul traheii şi bronhiilor a ucis alte 28 persoane, comparativ cu 19 în acelaşi interval din 2010.
Tot în februarie 2011, cancerul mamar a omorât şase femei, faţă de cinci anul trecut, în aceeaşi perioadă, iar cel de col uterin şapte, comparativ cu trei în 2010, în perioada similară.
Şi asta, în timp ce în februarie 2011, cancerul de prostată a determinat decesul a şapte suceveni, faţă de patru în 2010, în aceeaşi perioadă, după cum arată datele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
(14 apr 2011, 21:08:27
Eu, personal, avand in familie un caz, am fost sfatuit la vremea respectiva de catre toate cunostintele care au avut pe cineva drag in tratament la sectia de oncologie din Suceava "sa nu cumva sa raman la acest spital" din mai multe motive, dar in principal datorita unei foarte proaste si inumane relatii pe care d-na medic Ganea-Motan o are cu pacientii sai, dublate de tratamente nu tocmai corecte (dupa parerea unor medici, profesori doctori in oncologie, din Bucuresti).
Una dintre cunostinte, al carei tata a fost pacientul doamnei medic Ganea-Motan mi-a spus ca "dupa toata experienta cumplita prin care am trecut, cel mai dureros a fost modul inuman si umilitor in care atat bolnavul, cat si familia au fost tratati de catre doamna Ganea-Motan".