Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2011 - Anul XVI, nr. 87 (4685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Control

Noian de nereguli la o licitaţie de patru milioane de euro la Primăria Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Modul în care Primăria Vatra Dornei a organizat o licitaţie pentru repararea şi întreţinerea străzilor din acest municipiu poate constitui un exemplu cât se poate de elocvent pentru cheltuirea ilegală a banilor publici.

O comisie constituită prin ordin al Prefectului judeţului Suceava, Sorin Popescu, a verificat la începutul acestei luni modul în care Primăria Vatra Dornei a organizat în cursul lunii februarie licitaţia pentru „Proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor” din acest municipiu.

Proiectul are o valoare de circa patru milioane de euro, investiţiile urmând să se realizeze pe o perioadă de patru ani. Licitaţia a fost câştigată de SC Asfalt Super SRL Blejnoi din judeţul Prahova, firmă care a fost înfiinţată cu doar două zile înainte de a depune oferta pentru lucrările respective. Mai mult, pentru a putea participa la licitaţie, firma din Blejnoi a depus o documentaţie prin care arăta faptul că este susţinută financiar şi economic de o altă firmă, SC Condorii Sult SRL Ploieşti, care însă avea datorii la bugetul de stat de 68 de miliarde de lei vechi. Ambele firme sunt controlate de omul de afaceri din judeţul Prahova Gheorghe Şulţ. În condiţiile în care datoriile de 68 de miliarde de lei vechi îl împiedicau pe acesta să participe la licitaţie cu firma Condorii Sult SRL, acesta a înfiinţat o nouă firmă, Asfalt Super SRL, pentru a participa la licitaţia organizată de Primăria Vatra Dornei.

 

Zece nereguli în modul de organizare a licitaţiei

Prefectul Sorin Popescu a arătat că membrii comisiei au descoperit nu mai puţin de zece nereguli în organizarea licitaţiei şi în stabilirea firmei care urmează să realizeze proiectul.

În urma verificării documentaţiei care a stat la baza procedurii de atribuire a ofertei câştigătoare, membrii comisiei au stabilit că procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă organizată de Primăria Vatra Dornei nu a avut susţinerea Consiliului Local al acestui municipiu, aşa cum prevede Legea administraţiei publice locale.

De asemenea, în raportul comisiei se arată că primarul din Vatra Dornei, Ioan Moraru, nu a fost împuternicit  printr-o hotărâre a Consiliului Local să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în vederea finanţării şi realizării acestui proiect de interes public local.

În raportul comisiei de control se arată că documentaţia tehnico-economică care a stat la baza organizării procedurii de achiziţie publică prin licitaţie nu are avizul sau aprobarea Consiliului Local, ceea ce constituie o nouă încălcare a prevederilor Legii administraţiei publice locale.

Seria neregulilor continuă cu „acordul cadru de lucrări”, în care nu sunt prevăzute obligaţiile pe care operatorul economic şi le-a asumat prin propunerea tehnică şi nici preţul unitar  pe care firma l-a prevăzut în propunerea financiară şi pe baza căruia se va determina preţul fiecărui contract atribuit ulterior, fiind încălcate astfel prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

 

Primăria Vatra Dornei nu a solicitat documente justificative de la Asfalt Super SRL

În urma controlului de la Primăria Vatra Dornei s-a stabilit faptul că această instituţie nu a luat în considerare data la care firma Asfalt Super SRL a fost înfiinţată sau şi-a început  activitatea comercială, încălcându-se din nou prevederile OUG 34/2006, în care se precizează faptul că o firmă care participă la licitaţie trebuie să demonstreze ce situaţie economică şi financiară are.

În raportul comisiei de control se mai spune că Primăria Vatra Dornei nu s-a folosit de prevederile Ordonanţei privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, în sensul că nu a solicitat documente justificative de la ofertantul SC Asfalt Super SRL Blejoi, susţinut, în privinţa capacităţii economice şi financiare, de SC Condorii Sult SRL Ploieşti. În aceste condiţii, primăria nu avea de unde să ştie dacă firma în cauză şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări către bugetele componente ale bugetului general consolidate.

Experţii Prefecturii Suceava au mai constatat faptul că Primăria Vatra Dornei nu a estimat valoarea contractului acord-cadru pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, fără taxa pe valoarea adăugată, şi nici nu a solicitat firmei în cauză, cât şi persoanei juridice care o susţine, să facă dovada situaţiei sale economice şi financiare.

De asemenea, Primăria Vatra Dornei a utilizat în mod abuziv sau impropriu acordurile-cadru, astfel încât să împiedice, să restrângă sau să distorsioneze concurenţa.

 

Instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru anularea licitaţiei

Potrivit raportului comisiei de control,  SC Asfalt Super SRL Blejoi, firmă care a prezentat oferta declarată câştigătoare a licitaţiei, s-a înfiinţat cu două zile înainte de a depune oferta de participare şi  are acelaşi unic administrator cu SC Condorii Sult SRL Ploieşti. Experţii Prefecturii au constatat faptul că firma Condorii Sult SRL Ploieşti nu a putut participa la licitaţia organizată de Primăria Vatra Dornei din cauza datoriilor la bugetul asigurărilor sociale şi de stat, în cuantum de aproximativ 68 miliarde lei vechi. Cu toate acestea, firma din Ploieşti a anunţat că asigură susţinerea economică şi financiară a SC Asfalt Super SRL Blejoi, care are ca obiect de activitate principală lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

În urma tuturor neregulilor constatate cu privire la modul de organizare a licitaţiei şi de atribuire a câştigătorului, prefectul Sorin Popescu a înaintat concluziile Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Camerei Judeţeane de Conturi Suceava, Inspectoratului de Concurenţă, Primăriei şi Consiliului Local Vatra Dornei.

Prefectul judeţului Suceava a precizat că aceste instituţii trebuie să dispună măsuri atât pentru anularea licitaţiei publice şi implicit a acordului cadrul încheiat, cât şi pentru determinarea posibilelor implicaţii de natură contravenţională sau penală.

 

Primarul din Vatra Dornei: Licitaţia a fost organizată legal

Deşi membrii comisiei de control au stabilit nu mai puţin de zece nereguli în modul de organizare a licitaţiei şi de stabilire a câştigătorului, primarul din Vatra Dornei, Ioan Moraru, susţine în continuare că licitaţia a fost organizată legal.

„Susţin în continuare că toate demersurile care au stat la baza organizării acestei licitaţii au fost legale”, a spus Moraru. El a adăugat că aşteaptă să primească în mod oficial atât ordinul prefectului prin care a fost constituită comisia de control, cât şi constatările acesteia, după care va hotărî ce va face în continuare.

Ioan Moraru a mai precizat că procedura de organizare a licitaţiei a fost legală, mai ales că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a verificat caietul de sarcini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noian de nereguli la o licitaţie de patru milioane de euro la Primăria Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Noian de nereguli la o licitaţie de patru milioane de euro la Primăria Vatra Dornei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Totuna trimis de
(14 apr 2011, 11:47:01
ce mi-e Blejoi, ce mi-e Plescoi ....tot pe-acolo prin zona:))))
2.   Diferenta trimis de
(14 apr 2011, 18:02:42
intre tine POPESCULE SI MORARU ESTE DIFERENTA DE LA CER LA PAMINT...el a fost ales de cetateni ..in schimb tu ai fost pus pe scaun de FLUTUR...moraru este un tip inteligent,avind experienta profesionala si manageriala in schimb tu mereu ai profitat de functii numai ca ai limba lunga si te pricepi la....(stii tu ce)...asa ca hai final de guvernare orange!!!
2.1  RE: Diferenta trimis de
(18 apr 2011, 22:49:39
PRIETENE EU SUNT ANTIPORTOCALIU PANA LA MOARTE DAR NU-MI SPUNE MIE DE INTELIGENTA SI EXPERIENTA LUI MORARU CA MA FACI SA-L IUBESC PA BASESCU!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei