Sucevenii care beneficiază de căldură şi apă caldă în sistem centralizat nu vor mai avea voie să se debranşeze, pentru a-şi instala o centrală de apartament sau alte sisteme de încălzire.
Decizia de interzicere a debranşărilor de la sistemul centralizat de termoficare va fi luată în şedinţa de Consiliu Local de luna viitoare, aceasta fiind una dintre condiţiile necesare semnării contractului de realizare a unei noi centrale termice.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunţat ieri că privatizarea serviciului de termoficare este la un pas de a fi realizat.
“În urma discuţiei telefonice pe care a avut-o cu preşedintele firmei Adrem Invest, mi-a promis că în ultima săptămână din luna aprilie va fi prezent la Suceava să semnăm contractele de realizare a unei noi centrale de termoficare în municipiul Suceava. Primăria are şi ea angajamentele ei în acest contract. Noi trebuie să le oferim exclusivitate la furnizarea energiei termice în sistemul centralizat şi să facem eforturi să se asigure plata acestei energii termice”, a declarat Ion Lungu.
Una dintre principalele obligaţii ale municipalităţii sucevene în acest contract este de a asigura un consum minim anual firmei care va face o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro în realizarea unei noi centrale termice.
“Vom da o hotărâre de Consiliu Local, să interzicem debranşarea de la sistemul centralizat. Firma, ca să meargă la bancă şi să se împrumute, trebuie să prezinte planul de afaceri. Ori acesta prevede un prag minim de rentabilitate, prin care sunt asiguraţi că vor livra 270.000 de gigacalorii municipalităţii. Nu suntem primii din ţară care iau această decizie”, a adăugat Lungu.
Edilul sucevean consideră că decizia este una legitimă, în condiţiile în care firma Adrem se obligă să furnizeze gigacaloria la un preţ de numai 116 lei la gardul centralei pentru o perioadă de minim cinci ani, în vreme ce nici celelalte sisteme de încălzire, alternative, nu vor garanta costuri mai mici.
“Important este faptul că garantăm furnizarea gigacaloriei la un preţ suportabil pentru populaţie, adică 116 lei plus costul de transport şi distribuţie, în condiţiile în care nici preţul gazului metan nu stă pe loc, ci se anunţă scumpiri. Ţinând cont şi de investiţiile care s-au făcut şi se vor mai face în Suceava în sistemul de termoficare, e normal să dăm o hotărâre de CL prin care să interzicem debranşarea de la sistemul centralizat”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
El consideră că sucevenii care au centrale termice de apartament nu vor fi avantajaţi faţă de cei din sistemul centralizat pentru că de abia acum încep bătăile de cap pentru ei: “Cei cu centrale pe gaz au şi ei o serie de dezavantaje – acestea vor trebui reautorizate în momentul în care expiră perioada pentru care au fost garantate, va trebui plătită o taxă de mediu şi preţul gazului metan va creşte semnificativ”.
Debranşarea marilor datornici
O altă măsură care va trebui să fie pusă în aplicare în perioada următoare va fi cea de debranşare a marilor datornici de la sistemul centralizat de termoficare.
“Sunt restanţe destul de mari la plata energiei termice din partea unor asociaţii de proprietari. Trebuie să găsim soluţii pentru astfel de probleme. Am vorbit şi cu cei de la Termica, ca în prima fază să se poată face debranşarea la nivel de scară de bloc, acolo unde sunt acumulate datorii foarte mari”, a spus Lungu.
Din cauză că sistemul de distribuţie a căldurii în bloc este pe verticală, nu pe orizontală, nu pot fi debranşate doar familiile rău platnice, ci toţi cei de pe scară.
(14 apr 2011, 11:35:52