Sucevenii care, obişnuiţi să parcheze într-un loc anume, sau care vor să ştie sigur că au unde parca maşina când ajung acasă sau la serviciu, riscă amenzi usturătoare dacă se apucă să blocheze accesul altor autovehicule pe respectivele locuri de parcare, dacă acestea nu sunt rezervate legal.
În numeroase zone din Suceava proprietarii de autoturisme care ţin să aibă un anume loc de parcare doar pentru ei pun acolo tăbliţe cu mesajul “Rezervat”, sau cu numărul maşinii lor, blochează accesul altora cu lădiţe sau alte obiecte, sau chiar pun lanţ sau barieră în calea celor care ar îndrăzni să parcheze pe locul lor.
Cei care au apelat la astfel de metode pentru a-şi rezerva locul de parcare, chiar dacă nu plătesc un leu pentru a-şi rezerva respectiva porţiune din domeniul public, riscă să plătească pentru asta mai mult decât face.
Un proiect de hotărâre de Consiliu Local care va fi supus astăzi spre aprobare aleşilor locali împuterniceşte nou-înfiinţata Poliţie Locală să dea amenzi usturătoare, într-o mulţime de domenii.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că, pe lângă amenzile care erau cuprinse şi în vechiul regulament, noul set de “Norme privind buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului şi protecţia mediului” cuprinde şi o serie de amenzi atipice, în vreme ce în alte cazuri, valoarea amenzilor a fost actualizată.
“Vom coborî milităria din pod. Nu sunt un adept al amendării populaţiei dar se pare că altă cale nu este. Prin măsuri coercitive se educă mai uşor.
Vom trece aceste amenzi prin Consiliul Local, astfel încât Poliţia Locală să poată trece la aplicarea lor”, a declarat Ion Lungu.
Decizia de a actualiza vechiul set de norme vine ca urmare a reorganizării Poliţiei Comunitare şi a transformării acesteia în Poliţie Locală.
Printre faptele care vor atrage amenzi usturătoare se numără cultivarea zarzavaturilor printre blocuri – amenzi între 100 şi 600 de lei; murdărirea sau accesul pe străzi a maşinilor pline de mizerie – între 200 şi 1.000 de lei;
neîndepărtarea pe timp de iarnă a ţurţurilor de gheaţă, la persoane fizice amenzi între 100 şi 1.000 de lei, iar la cele juridice între 250 şi 2.000 de lei.
Creşterea de animale (ex. porci, găini), altele decât cele autorizate, atrage de asemeni amenzi, cuprinse între 50 şi 500 de lei la persoane fizice şi între 500 şi 2.000 de lei la persoane juridice. Necurăţarea mizeriei făcută de animalele de companie este sancţionată cu sume cuprinse între 50 şi 250 de lei.
Rezervarea de locuri de parcare fără autorizare este pedepsită la persoane fizice cu amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, iar la persoane juridice între 200 – 2.000 de lei.
Fapte precum fumatul sau scuipatul în mijloacele de transport în comun atrag amenzi cuprinse între 50 şi 500 de lei.
Lipirea de afişe şi anunţuri publicitare prin oraş, fără autorizaţie, este sancţionată cu amenzi cuprinse între 50 – 1.000 de lei la persoane fizice şi 150 – 1.500 de lei la persoane juridice.
(14 apr 2011, 11:11:21