Academicianul Leon Dănăilă a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava pentru contribuţiile sale naţionale şi internaţionale în domeniul medicinei. La festivitatea de decernare a titlului au fost prezenţi studenţii suceveni, medici din judeţul Suceava şi Botoşani, profesori de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, dar şi de la universităţi de medicină din România.
„Un moment notabil în viaţa universităţii sucevene”
Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, a subliniat, în calitate de preşedinte al Comisiei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, importanţa acestui moment pentru comunitatea academică suceveană.
„Este un moment notabil în viaţa universităţii sucevene, un gest prin care ne manifestăm enormul respect pentru ce a făcut academicianul Leon Dănăilă pentru miile de bolnavi, pentru dezvoltarea medicinei pe plan internaţional”, a declarat Adrian Graur.
La rândul său, academicianul Leon Dănăilă a ţinut să aprecieze gestul comunităţii academice sucevene, subliniind că „Universitatea < Ştefan cel Mare> este o expresie fericită a şcolii româneşti, din cadrul căreia s-au înălţat personalităţi cu totul şi cu totul deosebite. Sunt fericit că şi aici, la Suceava, s-a construit o scară a valorilor umane la definirea căreia stă conduita morală”. Acesta a adăugat că “pentru numeroşi pacienţi ale căror maladii le-am îndepărtat eu reprezint o întreagă lume, dar pentru întreaga lume eu nu reprezint nimic”.
În cadrul festivităţii de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa şi-au manifestat înaltul respect pe care îl poartă academicianului Leon Dănăilă şi Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Ştefan Florian, prof. univ. dr. de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Ion Poeată, prof.univ.dr. de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, Aurel Constantin Costea, conf. univ. dr. de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara.
Cunoscutul neurochirurg Leon Dănăilă s-a născut la Darabani, iar în cei peste 50 de ani de activitate profesională a efectuat peste 40.000 de intervenţii chirurgicale, dintre care 21.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul. Până în prezent a publicat 41 de cărţi şi 354 de lucrări ştiinţifice, atât în ţară, cât şi în străinătate, şi este deţinătorul a 28 de certificate de inovator şi inventator.