Ancheta pensionărilor fictive pe caz de boală vizează mai mulţi medici specialişti din municipiile Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi.
Din informaţiile pe care le deţinem, anchetatorii, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au început deja urmărirea penală în acest caz, iar în dosar apar numele unor medici de la spitalele din judeţ, a căror parafă se găseşte pe documentele medicale contrafăcute care au stat la baza dosarelor de pensionare pe caz de boală a cel puţin câteva zeci de persoane din tot judeţul.
De altfel, o parte dintre cele 13 percheziţii făcute de anchetatori au fost, se pare, şi la câteva secţii ale Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, de unde au fost luate mai multe calculatoare, urmând, cel mai probabil, şi percheziţii informatice la acestea.
Sursele noastre ne-au spus, de asemenea, că suspiciunile anchetatorilor vizează şi membri ai Serviciului de evaluare a persoanelor cu handicap, serviciu din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, cei care trimit dosarele la Comisia de încadrare în grad de handicap, din subordinea Consiliului Judeţean.
Voci din rândul cadrelor medicale susţin că de vină ar fi şi sistemul actual, dând ca exemplu faptul că la comisia de încadrare, un membru este remunerat cu 50 de lei pe săptămână, comisia se întruneşte de două ori pe săptămână, iar la fiecare întâlnire sunt zeci, dacă nu chiar 100 de dosare de analizat.
Anchetatorii au declarat că vor veni cu amănunte după ce vor finaliza de verificat sutele de dosare ridicate pe 8 aprilie a.c. de la policlinica din Areni şi fosta Policlinică Industrială, precum şi de la Direcţia de Asistenţă Socială.
Din informaţiile pe care le deţinem, zeci de persoane vor fi puse sub acuzare în acest caz, fiind vorba atât de cadre medicale, cât şi de suceveni care au beneficiat de pensionări fictive.
Anchetatorii au scos la iveală o grămadă de măgării, de la certificate de încadrare în grad de handicap falsificate la internări fictive şi boli inventate pur şi simplu.
(13 apr 2011, 12:30:40