Adresabilitatea pacienţilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a crescut după darea în funcţiune, la 1 aprilie, a ambulatoriului integrat de specialitate, iar veniturile unităţii au fost suplimentate în condiţiile în care bolnavilor li se percepe şi o taxă, în valoare de zece lei. Noul ambulatoriu s-a dovedit nu doar rentabil, ci şi eficient având în vedere că a fluidizat activitatea Unităţii de Primire a Urgenţelor şi a redus timpii de aşteptare pentru rezolvarea cazurilor, prin preluarea unora dintre pacienţii acestui sector.
Aşa a informat directorul Vasile Rîmbu, care le-a transmis medicilor de familie din judeţ să profite de investiţia realizată la Spitalul Suceava şi să orienteze anumite cazuri către ambulatoriul integrat de specialitate, şi nu către Unitatea de Primire a Urgenţelor, aşa cum făceau până acum.
„Mulţi sunt trimişi la UPU fără a fi urgenţe reale, iar unul dintre motive este faptul că aici nimic nu se plăteşte, asistenţa medicală fiind gratuită. În ambulatoriu se achită o taxă de consultaţie de zece lei, sumă care reprezintă contravaloarea fişelor şi a formularelor xeroxate”, a spus Vasile Rîmbu.
Tratează pacienţii cronici, bolnavii care reprezintă urgenţe uşoare sau au nevoie de o consultaţie
Ambulatoriul integrat de specialitate de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava tratează pacienţii cronici, bolnavii care reprezintă urgenţe uşoare sau au nevoie de o consultaţie. Ambulatoriul este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 şi 15.00, iar accesul bolnavilor este permis pe la fosta Urgenţă Chirurgie, situată în partea laterală a spitalului, unde a fost amenajat şi biroul de recepţie.
Ambulatoriul cuprinde 20 de specialităţi diferite, respectiv medicină internă, hematologie, cardiologie, endocrinologie, obstetrică-ginecologie, reumatologie, neurologie, nefrologie, balneofizioterapie, gastroenterologie, ortopedie şi traumatologie, urologie, ORL, chirurgie generală, chirurgie şi ortopedie infantilă, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, pediatrie, oftalmologie şi neurochirurgie.
Şefii de secţie ai Spitalului Suceava se întâlnesc azi cu medicii de familie
Ambulatoriul reprezintă o investiţie de peste un milion de euro, dintre care aproape jumătate s-au cheltuit pentru amenajarea spaţiului (o suprafaţă mai mare de o mie de metri pătraţi), restul sumei fiind folosită pentru achiziţionarea de echipamente medicale şi mobilier. Majoritatea banilor provin din fonduri europene şi sunt nerambursabili, dar o contribuţie financiară a avut-o şi Consiliul Judeţean Suceava.
Astăzi, începând cu ora 13.00, la Casa de Cultură din Suceava are loc o întâlnire între membrii Consiliului Medical al Spitalului Suceava şi medicii de familie din judeţ. Din Consiliul Medical fac parte şefii de secţii, care vor încerca să-i convingă pe medicii de familie să îndrume către UPU doar cazurile cu adevărat urgente, iar pe restul să le orienteze către ambulatoriul integrat de specialitate.