Specialiştii Direcţiei Judeţene de Drumuri din cadrul Consiliului Judeţean Suceava infirmă acuzaţiile liderului PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, care a sesizat faptul că preţurile la care vor fi modernizate şapte drumuri prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii sunt cu mult peste cele reale. Într-un comunicat al Direcţiei de Drumuri din cadrul CJ Suceava se arată că, iniţial, indicatorii tehnico-economici au fost stabiliţi în urma întocmirii studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice realizate în perioada 2007 – 2008.
„O parte din aceste documentaţii au fost întocmite de firme aparţinând unor consilieri PSD, cum ar fi DJ 174 Panaci – Glodu, DJ 177 B Câmpulung Moldovenesc – Stulpicani, DJ 208 A Suceava – Dolhasca. Indicatorii tehnico-economici sunt compuşi din valoarea totală a obiectivului şi valoarea de construcţii - montaj. Spre exemplificare, pentru drumul judeţean 174, km 22+000 - 26+000 Panaci – Glodu. Indicatorii iniţiali au fost: valoarea totală a fost de 7.488.000 de lei, din care construcţii plus montaj 6.663.000 de lei, fără TVA, rezultând 1.665.750 de lei/km. Diferenţa dintre valoarea totală şi valoarea de construcţii-montaj include sumele calculate de proiectant aferente proiectării, suma destinată verificatorilor de proiect şi diriginţilor de şantier, sume pentru taxe, avize şi acorduri. Valoarea calculată de proiectant pentru construcţii şi montaj include suma destinată execuţiei lucrărilor de bază, drumuri, şi suma pentru organizarea de şantier. Această valoare este ulterior supusă licitaţiei publice, în vederea atribuirii contractului de execuţie”, se arată în comunicatul de presă.
Prin PNDI ar urma să se modernizeze şapte drumuri judeţene
În acelaşi document se mai precizează că în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean s-a supus aprobării plenului o valoare totală de 9.076.000 de lei, din care construcţii montaj 5.974.000 de lei fără TVA, preţul pe kilometru fiind de 1.493.500 de lei. „Comparând sumele se observă că valoarea totală a investiţiei a crescut datorită costurilor aferente creditului care urmează a fi angajat de Guvern, iar valoarea de construcţii-montaj, care va sta la baza procedurii de licitaţie, s-a diminuat”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei Judeţene de Drumuri, avându-se în vedere standardele de cost, un kilometru de drum judeţean are valoarea de 1.397.894 de lei, fără TVA. În comunicatul de presă se mai precizează că diferenţa până la valoarea estimată de proiectant o reprezintă valoarea aferentă lucrărilor de artă, poduri, podeţe, ziduri de sprijin şi apărări de maluri. „Costul aferent creditului, în cuantum maxim de 35% din valoarea totală a investiţiei, reprezintă dobânda pe zece ani, deci 3,5% pe an, comparat cu dobânda de 6% pe an, care se plăteşte pentru creditul programului <Utilităţi şi mediu>”, se mai spune în comunicat.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), în judeţul Suceava ar urma să se realizeze lucrări de modernizare a drumurilor judeţene Grădiniţa – Coşna, Panaci – Glodu, Panaci – Bilbor, Frasin – Ostra, Câmpulung Moldovenesc – Stulpicani, Suceava – Dolhasca şi Mitocu Dragomirnei – Mănăstirea Dragomirna.
( 9 apr 2011, 11:36:02
A rămas un imens .. nimic
E atât de .. româneşte ?!
Încât e greu (orice ) să zic
Îi bâţâie balamalele portocalii
Lui Flutur & company
Sunt (pardon ) ca furunculii
Care nu-s necesari dar dor , ştii ?