Nu mai puţin de 13 percheziţii au fost efectuate în cursul zilei de ieri, iar câteva sute de dosare de pensionare pe caz de boală au fost luate la verificat de ofiţeri de la Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în cadrul unei acţiuni coordonate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Din informaţiile pe care le deţinem, e vorba de un dosar penal în care sunt vizate mai multe cadre medicale din municipiul Suceava, ale căror parafe ar figura pe documente, certificate de încadrare în grad de handicap, în care au fost trecute boli imaginare.
În cursul zilei de ieri, la cererea procurorilor, au fost luate sute de dosare şi documente de la policlinica din Areni şi fosta policlinică instrustrială, precum şi de la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap.
Contactat telefonic, ieri după-amiază, preşedintele comisiei, medicul specialist Valeriu Mitrea, a declarat că nu ştie nimic de nici o astfel de acţiune şi că nu a fost anunţat că poliţia şi Parchetul au luat la verificat teancuri de dosare de pensionare pe caz de boală.
Surse judiciare ne-au mărturisit că anchetatorii au deja câteva cazuri concrete de falsuri făcute şi vor să vadă câte pensionări fictive găsesc şi în celelalte dosare luate la verificat.
O parte dintre percheziţii, susţin aceleaşi surse, au vizat atât domiciliile unor cadre medicale, cât şi ale unora dintre sucevenii care au beneficiat de pensionări fictive.
La acţiunea de ieri, au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Judeţean Suceava al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).
Medicii care pensionează ilegal pe caz de boală rămân fără drept de liberă practică
În octombrie 2010, Guvernul a decis ca medicii care vor semna dosare de pensionare pe caz de boală despre care se constată ulterior că au fost încheiate nejustificat vor rămâne fără drept de liberă practică.
În judeţ, ultimul control derulat la solicitarea Prefecturii a arătat că 283 de suceveni deţin concomitent permis de conducere auto şi certificat de handicap vizual grav sau accentuat. Handicap vizual grav înseamnă că persoana respectivă nu vede până în doi metri, respectiv că vede cu a 30-a parte a fiecărui ochi, iar handicap accentuat înseamnă că nu vede la patru metri sau vede cu a 12-a parte din ochi. Nici măcar gradul mediu de handicap vizual nu este compatibil cu calitatea de şofer, deoarece acesta se acordă dacă omul nu vede la şase metri distanţă.
( 9 apr 2011, 14:20:56