Caz rar la Suceava, unde un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Vicovu de Jos, s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat shaorma cu pui. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă şi au descins la unitatea de unde bărbatul şi-a cumpărat mâncarea care ar fi putut să-l omoare.
Bărbatul a mâncat shaorma cu pui la un fast-food din zona pieţei din Rădăuţi, iar la scurt timp i s-a făcut rău.
El s-a prezentat la spitalul din Rădăuţi cu simptome specifice botulismului, respectiv vedere neclară, pleoape căzute la ambii ochi, dificultăţi în vorbire şi la înghiţire, uscăciune a mucoasei bucale şi stare de slăbiciune a musculaturii, şi a fost internat de urgenţă. Ulterior, bărbatul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, unde doctorii au confirmat diagnosticul de botulism.
Ultimul caz de botulism în judeţ, înregistrat în 2006
Miercuri, după ce specialiştii din Capitală au transmis rezultatele la DSP Suceava, inspectorii sanitari s-au deplasat la fast-food-ul din Rădăuţi, de unde bărbatul şi-a cumpărat mâncarea, pentru a face cercetări. “În acest caz a fost declanşată o anchetă epidemiologică, se iau probe de sanitaţie şi alimente”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu.
În judeţ, ultimul caz de botulism a fost înregistrat în decembrie 2006, la
la un tânăr în vârstă de 20 de ani, din localitatea Stulpicani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă preparată în casă, insuficient sterilizată.
Botulismul este o formă rară, dar foarte gravă de paralizie, cauzată de o toxină ce atacă nervii, produsă de către bacteria Clostridium botulinum. Potrivit medicilor, se întâlnesc trei tipuri principale de botulism, iar unul dintre acestea este botulismul alimentar, care apare în urma consumării unor alimente ce conţin această toxină.
O boală care dă paralizie şi poate fi fatală
Netratată, boala poate provoca paralizia braţelor, picioarelor, trunchiului şi a muşchilor respiratori.
În cazul botulismului alimentar, simptomele apar în general după 18 - 36 de ore de la consumarea alimentului infectat, dar se pot face simţite şi după doar şase ore sau abia după zece zile. Descoperit la timp, botulismul alimentar poate fi tratat prin administrarea unui ser special, care opreşte acţiunea toxinelor aflate în sânge. Acesta poate preveni înrăutăţirea stării, dar recuperarea mai poate dura câteva săptămâni. Botulismul poate cauza chiar şi moartea din cauza insuficienţei respiratorii. O persoană care suferă de o formă gravă poate avea nevoie de un aparat respirator şi de îngrijiri medicale speciale de-a lungul a câtorva luni. Cei care supravieţuiesc pot resimţi o oboseală accentuată, precum şi greutăţi în respiraţie de-a lungul câtorva ani după vindecare.
( 8 apr 2011, 11:45:18