Majoritatea doctorilor din unităţile sanitare sucevene nu vor veni astăzi la serviciu, ziua de 7 aprilie, care marchează Ziua Mondială a Sănătăţii, fiind declarată zi nelucrătoare pentru cadrele medicale. Policlinicile şi unele cabinete de medicină de familie vor fi închise, în timp ce în spitale activitatea a fost organizată în aşa fel încât să fie asigurată, totuşi, continuitatea. Doctorii care se vor afla astăzi la datorie urmează să-şi ia liber în altă zi. Activitatea se va desfăşura normal, ca într-o zi obişnuită, doar la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
Ambulatoriul integrat de specialitate al Spitalului Suceava, închis
La cea mai mare unitate sanitară din judeţ, Spitalul Suceava, comitetul director a decis ca, în secţii, programul medicilor să fie unul lejer, de weekend şi sărbători legale, iar cabinetele din noul ambulatoriu integrat de specialitate (care a fost deschis începând cu 1 aprilie) să fie închis astăzi (pacienţii care au bilete de trimitere pentru un consult vor trebui să se prezinte în altă zi).
Unitatea de Primire a Urgenţelor este singurul sector care face excepţie, pentru medicii de aici ziua de 7 aprilie fiind una obişnuită. Ei vor munci astăzi după programul deja stabilit, urmând ca, prin rotaţie, să-şi ia o zi liberă. Şi personalul mediu din UPU se va afla astăzi pe baricade.
Românii, campioni la consumul abuziv de antibiotice
În 2011, tema Zilei Mondiale a Sănătăţii este „Rezistenţa la agenţi antimicrobieni”, iar sloganul„Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine” lansează un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei acestor medicamente esenţiale în tratarea bolilor infecţioase, în special antibiotice.
În Uniunea Europeană, 25.000 de persoane din 400.000 infectate în fiecare an mor din cauza unor infecţii bacteriene grave şi rezistente la antimicrobieni, cele mai multe dobândite în unităţile spitaliceşti (infecţii nozocomiale).
Studiile arată că românii sunt printre europenii cel mai puţin informaţi cu privire la ineficienţa antibioticelor împotriva virusurilor şi obţin cel mai uşor antibiotice,fără să treacă în prealabil pe la medic, ceea ce generează consum abuziv de antibiotice şi, în ultimă instanţă, rezistenţa la antimicrobiene în comunităţi.
Principalele cauze ale creşterii rezistenţei la medicamente
În România, printre principalele cauze pentru creşterea rezistenţei la antimicrobiene sunt prescrierea antibioticelor pentru infecţii fără a practica antibiograma, automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor.
În judeţul Suceava, în 2010, numărul infecţiilor dobândite în spitale, pe perioada internării, a fost de 249 (0,25 % din pacienţii externaţi), arată o situaţie a Direcţiei de Sănătate Publică. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, DSP Suceava, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor Suceava, Colegiul Medicilor Suceava, Colegiul Medicilor Dentişti Suceava, OAMMR Suceava şi toate spitalele din judeţ, organizează acţiuni de informare a personalului medical şi a populaţiei asupra utilizării abuzive şi fără prescripţie medicală a antibioticelor, distribuind broşuri pe această temă.